HNB potvrdio: U pripremi su dodatne mjere zaštite za korisnike kredita

Potaknuta medijskim upitima o najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju Hrvatska narodna banka je na svojim web stranicama objavila priopćenje.

>>Digne li vam banka kamatu, preselite u jeftiniju bez penala

Kako se navodi u priopćenju, Hrvatska narodna banka je u radu na izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju aktivno surađivala s predlagačem - Ministarstvom financija. Jedna od značajnijih promjena koja se predlaže navedenim izmjenama i dopunama zakona jest odredba da za buduće promjene (ugovorenih promjenjivih) kamatnih stopa vjerovnici moraju prethodno definirati parametre promjenjivosti koji ne bi smjeli ovisiti o volji jedne banke, već bi trebali biti objektivizirani.

Dopuna spomenutog zakona, koju u HNB-u smatraju svrhovitom, dodatno bi zaštitila korisnike kredita. Dala bi im mogućnost da, u slučaju da vjerovnik poveća kamatne stope, postojeći kredit refinanciraju kreditom druge banke u roku od tri mjeseca bez naknade. Tom bi odredbom bila ojačana konkurencija među kreditnim institucijama, te bi one bile motivirane da, osim objavljenih parametara promjenjivosti, kod donošenja odluka o promjeni kamate uzimaju u obzir i uvjete na tržištu, ističu iz HNB-a.

Ujedno ističu da su u tijeku aktivnosti na izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama, kao i druge mjere u okviru kojih se, između ostalog, predviđa detaljnija razrada regulatornog okvira koji se odnosi na zaštitu potrošača. Pri tome bi poseban naglasak bio stavljen na unaprjeđenje transparentnosti postupanja kreditnih institucija, kao i na njihovo aktivno uključivanje u pravovremenu edukaciju potrošača, zaključuju iz HNB-a.

Podsjetimo, Poslovni dnevnik je danas objavio kako će građani, u slučaju da im banka podigne kamatu na kredit, moći izabrati refinanciranje kod druge banke bez naknade za prijevremeno zatvaranje postojećeg kredita.

(pd)

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve