HNB podržava dogovor Vlade i banaka

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2011. u 16:00

Hrvatska narodna banka (HNB) podržava svojim mjerama i regulatornim pravilima I. Dodatak memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita koji su bili ugovorili otplatu kredita primjenom valutne klauzule vezane uz švicarski franak, a kojega su danas potpisale Vlada RH i banke, priopćeno je iz središnje banke.

One kreditne institucije koje odluče svoje poslovanje prilagoditi predmetnom memorandumu tj. njegovom prvom dodatku i bez formalnog pristupanja istome, HNB će u smislu svojih mjera i regulatornih pravila tretirati jednako kao i banke koje su predmetni memorandum, odnosno njegov dodatak potpisale, i tako mu i formalno pristupile.

Imajući u vidu poteškoće s kojima su se građani do sada susretali prilikom otplaćivanja kredita vezanih uz švicarski franak, a na koje je HNB pravovremeno upozoravao, i posebno imajući u vidu mjere koje će se poduzeti slijedom spomenutog dogovora Vlade i banaka, HNB i ovom prilikom ističe da smatra neprimjerenim daljnje odobravanje novih kredita s valutnom klauzulom vezanom uz franak, stoji u priopćenju objavljenom na web stranicama HNB-a.

Neovisno i o predmetnom dodatku i o prethodno navedenim mjerama, središnja banka ističe da je sa svoje strane uvijek spremna poduzeti i poduzet će sve regulatorne mjere koje joj stoje na raspolaganju, te sve druge mjere, a sukladno svojim zakonskim ovlastima, koje su potrebne kako bi se održala primjerena stabilnost financijskog sustava zemlje, a posebno bankarskog sustava.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close