HNB intervenirao prodajom 180,5 mil. eura, u utorak izvanredna sjednica

Autor: Poslovni.hr , 19. rujan 2011. u 16:50

Hrvatska narodna banka (HNB) izvijestila je danas na svojim web stranicama da je provela intervenciju na deviznom tržištu, po drugi puta ove godine.

HNB je danas intervenirao na deviznom tržištu prodajom 180,5 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,499102 kuna za euro. Pored toga, radi sterilizacije viška likvidnosti u bankovnom sustavu i smanjivanja deprecijacijskog pritiska na tečaj kune u odnosu na euro, za sutra je sazvana izvanredna sjednica Savjeta HNB-a na kojoj će se odlučivati o promjeni stope obvezne pričuve banaka, stoji u obavijesti HNB-a. Današnja intervencija druga je u ovoj godini. Prva je bila 25. srpnja kada je HNB prodao 238,9 milijuna eura po prosječnom tečaju od 7,465038 kuna za euro.

Tečaj eura u posljednje vrijeme raste, a kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a u odnosu na tečajnicu od petka oslabila prema svim značajnijim stranima valutama. Domaća valuta je prema euru oslabila za 0,11 posto, a srednji tečaj eura na tečajnici HNB-a prešao je razinu od 7,5 kuna, i to po prvi puta nakon više od šest godina. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutrašnjeg dana, srednji tečaj eura tako iznosi 7,504448 kuna.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close