HLJK protiv smanjenja ljekarničke naknade

Autor: Poslovni.hr , 03. lipanj 2009. u 15:35

Danas je Hrvatska ljekarnička komora (HLJK) priopćenjem izrazila oštro neslaganje s posljednjom odlukom HZZO-a, donesenom bez pozitivnog mišljenja i suglasnosti Komore, a kojom se smanjuje ljekarnička naknada po receptu sa 7,30 na 7,15 kuna.

Sve to se događa u situaciji kad je naknada, ističe se, već bila na preniskoj razini u odnosu na ostali dio zdravstva, a s obzirom na nedavno povećanje opsega poslovanja u ljekarništvu. Time se nastavlja negativni trend u odnosima prema ljekarništvu, jer se dugovanja i manjkovi u zdravstvenom proračunu prebijaju preko leđa ljekarnika, a odluke koje se tiču ljekarničke djelatnosti donose se mimo volje ljekarnika.

Ljekarnici ionako već duže vrijeme imaju problema zbog rastućeg dugovanja HZZO-a za lijekove na recept, a taj posljednji udar mogao bi imati ozbiljnije posljedice na poslovanje i opstanak pojedinih ljekarni i sigurnu opskrbu lijekovima hrvatskih građana, mišljenja su u Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Predsjednik Komore Mate Portolan ističe u priopćenju da HLJK i ljekarnici podržavaju reformu zdravstva i sve mjere koje poboljšavaju djelovanje zdravstvenog sustava, te dosljedno provode sve donesene reformske mjere. Stoga ne možemo prihvatiti da se ljekarnicima umjesto realnog vrjednovanja ljekarničkog rada smanjuje vrijednost boda, a istovremeno se opterećuje dodatnim poslovima i dodatnim gubicima vezanim za snižavanje cijena lijekova, istaknuo je u priopćenju.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close