Hillary Clinton ohrabrila Egipat i Izrael na nastavak dijaloga

Autor: Poslovni.hr , 24. kolovoz 2012. u 11:10

Američka državna tajnica Hillary Clinton ohrabila je Egipat i Izrael da nastave dijalog nakon što je Egipat najavio raspoređivanje dodatnih vojnih snaga radi borbe protiv islamista na Sinaju.

Clinton je telefonirala egipatskom kolegi, ministru vanjskih poslova Mohamedu Kamelu Amru, izvijestio je State department, dok raspoređivanje postrojbi na Sinaju, razvojačenoj regiji nakon mirovnog ugovora iz 1979. godine, izaziva sve veću nelagodu u Izraelu.

“Taj je poziv dio niza kontakata koje smo zadnjih dana imali s Egipćanima i Izraelcima kako bi ohrabrili obje strane da nastave dijalog, da se izravno obraćaju jedna drugoj”, izjavila je novinarima glasnogovornica State departmenta Victoria Nuland.

Clinton je sklona politici koja “prvenstveno i posebno jača sigurnost Egipta ali ima i pozitivan utjecaj na sigurnost svih susjeda u regiji”, rekla je Nuland. Washington je u utorak izrazio potporu naporima Egipta u borbi protiv radikalnih islamista ali je rekao da bi se Kairo trebao držati odredaba mirovnog sporazuma s Izraelom iz 1979. godine. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izzatražio je protivljenje raspoređivanju egipatskih postrojbi na Sinaju.

Egipatske snage sigurnosti su najavile da ovaj tjedan namjeravaju poslati zrakoplove i tenkove na Sinaj prvi put od rata s Izraelom 1973. u sklopu akcije protiv islamističkih militanata koji su 5. kolovoza ubili 16 pripadnika pograničnih postrojbi.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close