HEP u gubitku 315,5 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2012. u 17:25

HEP grupa je prvo ovogodišnje polugodište završila s konsolidiranim gubitkom nakon oporezivanja od 315,5 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine imala neto dobit od 543,7 milijuna kuna, podaci su iz HEP-ovog financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Poslovni prihodi HEP grupe u prvoj polovici ove godine iznosili su 6,6 milijardi kuna, što je povećanje za 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su istodobno troškovi poslovanja porasli za 17 posto, na 6,7 milijardi kuna. Prihodi od prodaje električne energije porasli su za 166,1 milijuna kuna, što je, kako navode iz HEP-a, rezultat odobrenog povećanja cijene električne energije od 1. svibnja ove godine. Prihodi od prodaje toplinske energije porasli su za 8,2 milijuna kuna, što iz HEP-a obrazlažu rastom potrošnje i većom prosječnom prodajnom cijenom za 2,3 posto (ostatak efekta porasta cijene od 1. veljače 2011. za kupce kategorije poslovnih potrošača), dok su prihodi od prodaje plina veći za 11,1 milijuna kuna zbog rasta prodajne cijene plina za kupce kategorije poduzetništvo.

Troškovi poslovanja HEP grupe u prvom su polugodištu iznosili 6,7 milijardi kuna i u odnosu na isto razdoblje lani veći su za 975,7 milijuna kuna, odnosno 17 posto. Pritom su troškovi proizvodnje i nabave električne energije porasli za 1,14 milijarde kuna, ili za 42,7 posto jer je, kako ističu iz HEP-a, nastavljeno nepovoljno hidrološko razdoblje sa smanjenim dotocima vode te je manja proizvodnja električne energije u hidroelektranama nadomještena većim uvozom i proizvodnjom u termoelektranama.

U prvih je šest mjeseci došlo i do znatnog povećanja cijena goriva (plina za 44,3 posto, lož ulja za 15,7 posto, ugljena za 10,9 posto) i uvezene elektične energije (za 12,5 posto), navodi se u međuizvještaju poslovodstva. Svi ostali troškovi, kako dodaju, manji su za 166,2 milijuna kuna i to najviše zbog manjih troškova vrijednosnog usklađenja i rezerviranja. Po podacima iz izvješća HEP-a, domaća potrošnja bila je u prvom polugodištu za 1,8 posto manja od prošlogodišnje i iznosi 7,7 milijardi kilovat sati (ili 7,7 TWh – teravatsati).

Iz HEP-a također ističu kako plan investicija za ovu godini iznosi više od 3,4 milijarde kuna, a u prvom su polugodištu ostvarena ulaganja u iznosu nešto višem od 780 milijuna kuna. HEP je u lipnju ugovorio kratkoročni klupski kredit kod domaćih banaka u ukupnom iznosu od 400 milijuna kuna, čime su dospjele obveze prema dobavljačima smanjene, ističu iz HEP-a. Po podacima koje iznose, u odnosu na početak godine dugovanja prema dobavljačima smanjena su za 688,6 milijuna kuna (28 posto). Stanje kratkoročnih kredita povećano je za 736,9 milijuna kuna, a dugoročno zaduženje je manje za 163,8 milijuna kuna, navodi se u međuizvještaju poslovodstva.

HEP je na Zagrebačkoj burzi objavio i nekonsolidirano izvješće, koje pokazuje da je matična tvrtka, HEP d.d. u prvom polugodištu ostvario ukupnu dobit prije oporezivanja od 53,8 milijuna kuna, što je čak 94 posto manje nego u istom razdoblju lani kada je ta dobit iznosila 908,3 milijuna kuna.

(Hina/pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

normalno kad je struja završila na bankomatu u kunama;)neidentificiranih osoba ili lica

dali su ikada bili u dobitku? KATASTROFA CUNAMI PO RULJI NAJESEN.

New Report

Close