Hanfa upozorava na medijsko praćenje IPO-a HT-a

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2007. u 18:00

Spekulativni i senzacionalistički članci objavljeni u dnevnim novinama i prilozi u elektronskim medijima, navode iz Hanfe, učestalo sadrže neobjektivne procjene “moguće” zarade koje nisu utemeljene na relevantnim istraživanjima

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga upozorila je danas da određeni javni mediji pri praćenju pripreme za provođenje javne ponude o prodaji dionica Hrvatskih telekomunikacija prenose spekulacijske informacije te je pozvala odgovorne osobe u medijima da se osigura pravilno i potpuno predstavljanje svih informacija u vezi javne ponude dionica HT-a.
U današnjem priopćenju u vezi s medijskim praćenjem javne ponude dionica HT-a navodi se da je Hanfa provođenjem redovnih mjera nadzora utvrdila da određeni javni mediji pri praćenju pripreme za provođenje Odluke o prodaji dionica HT – Hrvatske telekomunikacije d.d. javnom ponudom, prenose informacije koje su po svojoj prirodi spekulacijske, a ne pozivaju se na objektivna istraživanja. Takve (dez)informacije kod potencijalnih dioničara mogu izazvati pogrešnu sliku, bilo o mogućnosti “brze i velike zarade,” bilo o mogućnosti “gubitka vrijednosti ulaganja”, upozoravaju iz Hanfe. Navode da Agencija pozorno prati način izvješćivanja medija, posebice zbog procjene da će ovom javnom ponudom do sada rekordan broj građana upisati dionice, od kojih će mnogi prvi put stjecati ovaj oblik vrijednosnih papira. Cilj je Agencije da navedeni proces bude potpuno transparentan, da svi budući dioničari steknu pravu sliku o koristima i rizicima povezanim s ulaganjem u dionice, te da svoje investicijske odluke donose na temelju objektivnih javno dostupnih informacija.
Podsjeća se da je člankom 105.a Zakona o tržištu vrijednosnih papira propisano da su fizičke i pravne osobe, koje se u okviru svoje redovite djelatnosti bave izradom i/ili distribuiranjem javnosti istraživanja, studija, statističkih podataka, ocjena ili drugih informacija o vrijednosnim papirima ili o izdavateljima vrijednosnih papira, odnosno davanjem preporuka ili predlaganjem investicijskih strategija, a posebice financijski analitičari, novinari i zaposlenici bonitetnih agencija, dužni postupati savjesno, sukladno pravilima struke i profesionalne etike, te potrebnom stručnom pažnjom osigurati pravilno i potpuno predstavljanje svih informacija. Spekulativni i senzacionalistički članci objavljeni u dnevnim novinama i prilozi u elektronskim medijima, navode iz Hanfe, učestalo sadrže neobjektivne procjene “moguće” zarade koje nisu utemeljene na relevantnim istraživanjima, te ne predstavljaju pravilno i potpuno predstavljanje svih informacija. Agencija poziva da se prilikom praćenja javne ponude dionica HT-a savjesno, sukladno pravilima struke i profesionalne etike te potrebnom stručnom pažnjom osigura pravilno i potpuno predstavljanje svih informacija na dobrobit budućih dioničara te cijele investicijske zajednice.
(Hina)

Komentari (2)
Pogledajte sve

“Cilj je Agencije da svi budući dioničari steknu pravu sliku o koristima i rizicima povezanim s ulaganjem u dionice, te da svoje investicijske odluke donose na temelju objektivnih javno dostupnih informacija.”

Agencija je zakazala u realizaciji svog cilja. Da Agencija objavljuje na svojim stranicama sve “objektivne” javno dostupne podatke (koje tek treba prevesti u informacije), tko bi ih tražio drugdje?

“Spekulativni i senzacionalistički članci učestalo sadrže neobjektivne procjene “moguće” zarade koje nisu utemeljene na relevantnim istraživanjima, te ne predstavljaju pravilno i potpuno predstavljanje svih informacija.”

Ako Agencija raspolaže relevantnim i objektivnim istraživanjima, zašto ih u ime transparentnosti ne pokaže svim budućim dioničarima? Ili pristup istraživanjima Agencije imaju samo prijatelji i rođaci šerifa Buffalo Sam o’ Dola?

Jako interesantno, a gdje je HANFA bila do sada kada je u pitanju bila INA i ĐĐ Holding, zašto na odgovornost nije pozvala Polančeca sukladno njegovom “nespretnom” ponašanju kada je došlo do značajnog rušenja cijena dionica, tko je odgovoran sukladno tom članku zakona u tom slučaju.
Gdje je kompetentno novinarstvo i zašto šuti o tome i u čijem intersu, ako HANFA radi svoj posao neka ga radi dosljedno bez obzira ko bio na drugoj strani baš kao što to radi GuvernerHNB-a, Samodol gdje su ti muda i dali ih imaš ili to pokazuješ samo kada su u pitanju tzv. “mali ljudi”

New Report

Close