HAK na udaru AZTN-a

Autor: Poslovni.hr , 12. srpanj 2012. u 16:35
PXL

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) pokrenula je postupak protiv Hrvatskog autokluba (HAK) kako bi utvrdila je li HAK narušio tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma s poduzetnicima – njegovim ugovornim suradnicima, priopćeno je iz AZTN-a.

Indicije su da je HAK primjenom članka 7. Pravilnika o pružanju usluga tehničke pomoći vozačima na cesti od 25. svibnja 2011., kojeg su se, pod prijetnjom sankcija, dužni pridržavati svi njegovi ugovorni suradnici, narušio tržišno natjecanje na tržištu pružanja usluga uklanjanja i prijevoza vozila s prometnica, stoji u priopćenju.

Iako su položaj i ovlasti HAK-a uređeni Zakonom o HAK-u kojim je HAK ovlašten i zadužen za obnašanje određenih javnih ovlasti, između kojih i pružanje tehničke pomoći vozačima na cestama, Zakonom se ne isključuje mogućnost djelovanja drugih postojećih ili budućih poduzetnika na tom tržištu. Pravilnik o pružanju tehničke pomoći vozačima na cesti kojeg je donio Upravni odbor HAK-a 25. svibnja 2011. je interni akt kojim se utvrđuje organizacija sustava tehničke pomoći kao javne ovlasti HAK-a, način obavljanja poslova pružanja tehničke pomoći vozačima na cesti, uvjeti koje moraju ispunjavati sudionici sustava, prava i obveze sudionika uključenih u sustav, osnovna načela rada i način naplate naknade za pružene usluge.

Prema odredbi Pravilnika koja je sporna sa stajališta propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, svi ugovorni suradnici koji s HAK-om sklope ugovor o izvršavanju dijela poslova pružanja tehničke pomoći vozačima na cesti, u djelatnosti tehničke pomoći ne smiju surađivati s drugim domaćim ili inozemnim tijelima te, bez posebnog prethodnog odobrenja HAK-a, ne smiju sklopiti ili imati sklopljene ugovore sa drugim pravnim osobama pri čemu taj popis utvrđuje Upravni odbor HAK-a.

Stoga će Agencija u postupku utvrditi Agencija je li HAK-a narušio tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma te kakve su učinke ti sporazumi imali na tržišno natjecanje, zaključuje se u priopćenju.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close