HAK: Ako kupujete rabljeni automobil, pazite na prijevare s kilometražom

Autor: Poslovni.hr , 17. veljača 2012. u 15:25
PXL

Hrvatski autoklub (HAK) upozorava kupce rabljenih automobila na česte prijevare s vraćanjem kilometraže, koje su rasprostranjene po Europi, a prevaranti su zaštićeni, prevareni su prepušteni sebi, a hrvatski propisi za to još ne predviđaju odgovarajuću kaznu.

U HAK-u današnjim priopćenjem ističu da se prevarenim kupcima prepušta samostalno istjerivanje pravde u dugim i neizvjesnim privatnim tužbama, a svrha je prijevare obmanuti kupca pri prodaji automobila i zaraditi. Za smanjenje broja prijeđenih kilometara na rabljenom vozilu potrebna su mala početna ulaganja, za naše prilike ostvaruje se znatna protupravno stečena imovinska korist, a učinjeno djelo teško se otkrivanje i počinitelju ne prijeti gotovo nikakva opasnost od kažnjavanja. Možda se to čini neobičnim zbog tehnološke sofisticiranosti današnjih automobila, ali, upozoravaju u HAK-u, moderni automobili puni su elektronike, a ne mehaničkih instrumenata, te je vraćanje kilometraže pitanje hakiranja softvera. Na internetskim forumima, bez prikrivanja, razmjenjuju se podatci o tvrtkama i pojedincima koji to rade, raspituje se o cijenama, a dobar dio vozača, ako ništa drugo, barem je čuo ili zna nekoga tko je tako prodao automobil. Pojava očito ima duboko korijenje, a zakonodavac se ponaša kao da je nema, upozorava HAK. Do službenih podataka o kojim je štetnim iznosima riječ i koliki je postotak rabljenih vozila na našem tržištu s falsificiranim brojčanicima, nije moguće doći. Po MUP-ovoj statistici, takvih podataka uopće nema jer to djelo nije opisano ni u jednom članku Kaznenog zakona ili bilo kojeg drugog zakona, teško ga je otkriti, a zatim i dokazati, dodaje se.

Neke zemlje EU-a, nastavlja HAK, u svoje propise ipak uvode odredbe koje kriminaliziraju takve prijevare te uvode centralizirane baze podataka. U Belgiji se za takvo djelo može dobiti novčana kazna od 55 do 17.500 eura i kazna zatvora do jedne godine, a u Njemačkoj je predviđena kazna zatvora do jedne godine ako se dokaže očita namjera. Iz Njemačke se u Hrvatsku uvozi mnogo rabljenih automobila, a njihova policija procjenjuje kako je svako treće rabljeno vozilo prodano s lažnim brojem prijeđenih kilometara. Konzervativne procjene govore kako se šteta u Luksemburgu, Francuskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj kreće od 1,5 do 2,9 milijarda eura na godinu, a u Europskoj uniji riječ je o 5,6 do 9,6 milijarda eura na godinu. Pritom, upozoravaju u HAK-u, štetu ne trpe samo krajnji kupci, nego i pošteni trgovci, leasing društva, proizvođači i država, a pojava ostavlja posljedice i na sigurnost cestovnog prometa te na okoliš. Što preostaje prevarenima u Hrvatskoj, pita se HAK u priopćenju i dodaje da, pravno gledano, djelo kao što je vraćanje kilometara radi prodaje vozila i stjecanja imovinske koristi ne postoji u našem zakonodavstvu. Ipak, nastavlja HAK, riječ je o obmanjivanju i zavaravanju potrošača, tj. kupca vozila, i smatra se kršenjem Zakona o zaštiti potrošača i Kaznenog zakona.

Kako je tu uglavnom riječ o pribavljanju manje imovinske koristi, jedini način kako pokrenuti kazneni postupak jest podizanje privatne tužbe i vještačenje vozila u sudskom postupku. Ako je kupoprodaja provedena između pravne i fizičke osobe, za što fizička osoba ima valjani račun, prijavu može podnijeti Državnom inspektoratu, sudovima časti itd. Postupak nije jednostavan pa HAK savjetuje kupcima oprez i korištenje dostupnih mogućnosti te im poručuje da zatraže potvrdu Centra za vozila Hrvatske i analiziraju podatke, servisnu knjižicu provjere u ovlaštenom servisu te da, ako mogu, zatraže dijagnostičku obradu u ovlaštenom servisu. “Posumnjate li, jednostavno odustanite od kupnje, a ako kupite vozilo i shvatite da ste prevareni, unajmite dobrog odvjetnika i naoružajte se strpljenjem i novcem”, poručuje u današnjem priopćenju HAK.

(Hina/pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

Na tehničkom možeš tražit ispis kilometraže za 30 kuna

da, tata.. jao što se brinu, to je za popizdit.. izgleda da je tržište rabljenih automobila sljedeće na odstrijelu

Bespotrebno upozorenje. Na to ne treba paziti jer je svakom autu skinuta osim ako ga ne kupuješ od rođaka ili člana obitelji pa znaš.

New Report

Close