Hajdaš Dončić potvrdio: Od 1. lipnja cestarina 15 posto skuplja

Autor: Poslovni.hr , 24. svibanj 2012. u 13:15
PXL

Od 1. lipnja cijene cestarine na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka Zagreb bit će veća 15 posto, no za korisnike ENC-a cijena cestarine ostat će ista – najavio je danas ministar pomorstva, prometa i infrasturkture Siniša Hadaš Dončić.

Dodao je da će u lipnju ENC biti na akciji pa će novi korisnici taj uređaj dobiti za jednu kunu plus PDV ako uplate odmah 500 kuna, a pri tome će na račun dobiti dodatnih 50 kuna. Hajdaš Dončić je istaknuo da će 15 posto veću cijenu cestarine plaćati povremeni korisnici, a svima koji imaju ENC cijena će ostati ista kao i dosad.

Hajdaš Dončić je kazao da je promjena cijene cestarine dio prve faze restrukturiranja HAC-a i ARZ-a koji uključuje novi koncept upravljanja autocestama. Osim što će veće cijene cestarine donijeti veće prihode tim dvjema tvrtkama, oko 147 milijuna kuna ukupno, veći broj korisnika ENC-a koji se očekuje smanjit će i njihove troškove.

Ministar prometa je najavio i da će do kraja godine iz ARZ-a i HAC-a biti izdvojeni naplata i održavanje u posebne tvrtke koje će onda konkurirati za te poslove i na drugim autocestama. Na pitanje hoće li više cijene cestarine dovesti do pada prometa na autocestama Hajdaš Dončić je odgovorio da to ne bi bilo ni tako loše jer bi onda bio veći promet na državnim cestama, a to bi onda revitaliziralo gospodarstvo jer bi vozači primjerice stali i kupli pecivo u lokalnoj pekarni.

Predsjednici Uprava HAC-a i ARZ-a, Dražen Guštin i Željko Denona najavili su da će do kraja godine smanjiti broj zaposlenih u svojim tvrtkama za sedam posto, a to je oko 260 ljudi.

(VLM Agencija)

Komentirajte prvi

New Report

Close