Habuš i Horvat u drugom krugu izbora za varaždinskog gradonačelnika

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2011. u 09:05
PXL

Stanovnici Varaždina novog će gradonačelnika birati u drugom izbornom krugu, za dva tjedna, 30. listopada, jer u prvom krugu prijevremenih izbora za varaždinskog gradonačelnika i njegova dva zamjenika, održanom u nedjelju, nijedan od četvorice kandidata nije dobio više od 50 posto glasova birača koji su glasovali.

Za 14 dana bit će održan drugi krug izbora, u kojem će se natjecati dvojica kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova, a to su kandidat HNS-SDP-HSU-a Goran Habuš i nezavisni kandidat Zlatko Horvat, doznaje se od predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva Alana Pretkovića. Nakon što su obrađeni podati sa svih 48 biračkih mjesta, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva u varaždinskoj je Gradskoj vijećnici izvijestio da je, prema privremenim službenim podacima, na prijevremene izbore za varaždinskog gradonačelnika i njegova dva zamjenika izašao 15.651 birač s pravom glasa, odnosno 37,94 posto od ukupno 41.256 upisanih birača. Nevažećih je listića bilo 286, odnosno 1,83 posto.

HNS-SDP-HSU-ov kandidat za gradonačelnika Goran Habuš i kandidati za njegove zamjenike Natalija Martinčević i Vjeran Radelić osvojili su 6.866 odnosno 43,87 posto glasova birača, a nezavisni kandidat Zlatko Horvat i kandidati za njegove zamjenike Stjepan Talan i Valentin Sabolić – 3.588, odnosno 22,93 posto glasova birača koji su izašli na izbore. Njih dvojica ušla su u drugi krug izbora za varaždinskog gradonačelnika, koji će biti održani za dva tjedna.

HSLS-ov kandidat za gradonačelnika Miljenko Ernoić i kandidati za njegove zamjenike Jasminka Porobija i Josip Stanek osvojili su 2.462, odnosno 15,73 posto glasova, a nezavisni kandidat Ladislav Ilčić i kandidati za njegove zamjenike Robert Podoljnjak i Nikola Šopar 2.444, odnosno 15,62 posto glasova birača koji su izašli na izbore. Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Alan Pretković rekao je kako su izbori protekli uljuđeno i demokratski, te da nije bilo prijavljenih incidenata.

Prijevremeni izbori za varaždinskog gradonačelnika i njegova dva zamjenika prvi su izvanredni izbori za gradonačelnika u Hrvatskoj od lokalnih izbora 2009. na kojima su župani, gradonačelnici i načelnici općina te njihovi zamjenici prvi puta birani neposredno. Izbori u Varaždinu raspisani su nakon što je Ivan Čehok u srpnju podnio ostavku na dužnost gradonačelnika. Učinio je to iz istražnog pritvora u Remetincu gdje je bio zadržan zbog sumnji da je sudjelovao u malverzacijama kojima je Grad Varaždin oštećen za višemiljunski iznos.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close