Haaška presuda: I Jure Radić član udruženog zločinačkog pothvata

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2011. u 17:45

Sudsko vijeće Haaškoga suda danas je, prema tekstu presude u predmetu “Gotovina, Čermak i Markač” kao člana udruženog zločinačkog pothvata imenovalo i bivšeg ministra obnove i razvitka Juru Radića.

“Sudsko vijeće utvrđuje da je Radić također bio član udruženog zločinačkog pothvata”, navodi se u presudi koja je napisana na oko 1.400 stranica. Predsjednik sudskog vijeća Alphons Orie na izricanju presude kazao je kako je sudsko vijeće utvrdilo da su članovi udruženog zločinačkog pothvata bili bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministar obrane Gojko Šušak, načelnik Glavnog stožera HV-a Zvonimir Červenko i dvojica hrvatskih generala Ante Gotovina i Mladen Markač.

“Dokazi ne pokazuju da je Radić i na koji način bio uključen u operaciju Oluju ili vojna pitanja. Njegova uloga i djela postala su važna u trenutku kad su krajinski Srbi napustili svoje domove i Hrvatsku”, piše u presudi. Suci navode da je Radić sudjelovao na brojnim sastancima s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom i drugima na kojima se “raspravljalo o pitanjima koja se odnose na udruženi zločinački pothvat”.

Radić je kao potpredsjednik vlade i ministar obnove i razvitka imao značajni položaj i koristio ga je “da promiče Tuđmanove ideje naseljavanja krajine Hrvatima”. Bio je zadužen za organiziranje programa povratka Hrvata u tzv. krajinu prema kojem bi Hrvatima osigurala imovina i smještaj u kućama krajinskih Srba koji su otišli.

(Hina/pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

On je bio zadužen za gradnju propalih mostova i punjenje svojih đepova!

Ja sam također podržavao politiku dr Tuđmana prema srbima. Eto samo da znaju ti haški lopovi.
I podražavao sam podjelu Bosne iako vidim da su je na kraju podijelili britanci i francuzi na srpski i muslimasnki dio-bez hrvata…….i još su si za to nagrade za mir podijelili..l..

Nema komentara.

New Report

Close