Guverner Narodne banke Srbije podnio ostavku

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2012. u 19:55

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić u četvrtak je podnio ostavku na tu funkciju, samo nekoliko sati nakon što je u srbijanskom parlamentu započela rasprava o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o NBS za koji se pretpostavljalo da bi mogao rezultirati Šoškićevom smjenom s te funkcije.

Kao razlog za svoju ostavku, o kojoj je obavijestio predsjednika Skupštine Srbije Nebojšu Stefanovića, Šoškić je naveo predložene izmjene i dopune Zakona o NBS koje, po ocjeni Šoškića, bitno narušavaju neovisnost NBS-a te otvaraju mogućnost stručne degradacije i donošenja odluka unutar središnje banke kojima bi se mogla potaknuti ekonomska i financijska nestabilnost u državi.

“Usvajanje ovakvih izmjena i dopuna Zakona o NBS moglo bi bitno pogoršati pozicije naše zemlje na međunarodnim financijskim tržištima i usporiti proces europskih integracija, što se već sada može zaključiti iz reakcije međunarodnih financijskih institucija i ostalih međunarodnih činilaca od kojih zavisi financijska potpora našoj zemlji u kriznim uvjetima”, naveo je Šoškić u obrazloženju ostavke koje prenose mediji u Beogradu. Objasnio je kako ostavkom želi spriječiti da političko iznuđivanje promjene na vrhu neovisne institucije poput NBS bude jedini razlog za usvajanje lošeg zakona s mogućim ozbiljnim posljedicama na financijsku stabilnost i kredibilitet države.

Dodao je kako se nada da će njegova ostavka omogućiti predlagateljima izmjena zakona da pozornije sagledaju i analiziraju posljedice tih izmjena, te da ga usklade s načelima neovisnosti središnjih banaka kakvi važe u zemljama s uređenim financijskim sustavom. Šoškića je na šestogodišnji mandat guvernera NBS srbijanski parlament izabrao 28. srpnja 2010. godine, a na to mjesto došao je s dotadašnje funkcije predsjednika Savjeta NBS-a, kao nestranačka osoba i profesor beogradskog sveučilišta.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Po ustaljenoj praksi, Poslovni dnevnik opet nije naveo neke bitne činjenice.

Šoškićev najveći uspjeh je bilo povišenje kreditnog rejtinga Srbije (zajedno s Češkom, Slovačkom Lavijom) prije otprilike godine dana.

Ovo je važno istaći jer se kod nas stalno veliča očuvanje kreditnog rejtinga kao veliki uspjeh po kojemu je Hrvatska jedina u istočnoj Evropi dok se svm drugm zemljama smanjuju. Šoškić je čvrsto kontrolirao monetarnu politiku (zamjeralo mu se da je restrktivna) i energično tražio smanjenje vanjskog duga. Ivica Dačić je zaprijetio da će ga smijeniti ako bude i dalje vodio restriktivnu monetanu politiku.

Strani investitori su već prije dva tjedna javno izrazili zabrinutost razvojem događaja od dolaska Ivice Dačića, nekada zvanog “Mali Slobo”.

Očito je da su se stvari s Nikolićem i Dačićem pogoršale i Šoškiću nije preostalo ništa drugo nego dat ostavku.

Upravo je nevjerojatno kako se u istočnoj Evropi stalno ponavljanju iste stvari glede centralnih banaka! Počelo je s Madžarskom, sada i sa Srbijom – gdje će stati i koja je zemlja slijedeća?

New Report

Close