Gubitaši mekog srca – Croatia Airlines donirao čak 1,5 milijun kuna, unatoč gubitku od 76 milijuna

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2012. u 11:10

Čini se da loši poslovni rezultati nisu spriječili trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu da novac od svojih ubogih prihoda troše na sponzorstva i donacije, piše Novi list.

Apsolutni rekorder među takvim kompanijama je nacionalni avio-prijevoznik Croatia Airlines. Naime, ta je tvrtka prošle godine, prema podacima objavljenima u izvještaju Anitkorupcijski program za trgovačka društva u većinskom državnom vlasništvu za razdoblje 2010.-2012. godine kojeg je sastavio Samostalni sektor za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa, ostvarila rashode koji su za 76 milijuna kuna veći od prihoda. Unatoč tome, na razna sponzorstva i donacije prošle je godine utrošeno čak nevjerojatnih 1.452.678 kuna. Procedure dodjele nisu posve jasne jer nema pisanih procedura, a tvrtka ni na svojim stranicama nije objavila tko su primatelji i koliko su novca primili.

Osim CA, donacije i sponzorstva su lani zabilježene i u dva brodogradilišta. Brodosplit je u tu svrhu potrošio 616.400 kuna, a Brodotrogir 237.846 kuna. Škrtarilo nije ni poduzeće Autocesta Rijeka – Zagreb, za koje se prije nekoliko mjeseci najavljivalo da je pred financijkim slomom. Oni su tako uspjeli donirati 667.751 kuna, a pisanih procedura i detaljnijih podataka o tome nema. Tu se još navode i pojedine tvrtke čije donacije djeluju pomalo tragikomično s obzirom na odnos prihoda i rashoda, a Regionalna veletržnica Benkovac, slatinski Agroduhan, zatim hotelske tvrtke Maestral, Plat i Podgoram, samo su neke od gubitaša mekog srca koji su unatoč velikim ostvarenim gubicima uspjeli osigurati dio novca za donaciju nepoznatim primateljima.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close