Gubitak NIS-a u 2009. dosegnuo 35 milijardi dinara?

Autor: Poslovni.hr , 17. ožujak 2010. u 12:00

Gubitak Naftne industrije Srbije u 2009. godini, prema preliminarnim rezultatima, procjenjuje se na oko četiri milijarde dinara.

Do tog minusa došlo je u najvećoj mjeri zbog isplata otpremnina onima koji su dobrovoljno napustili tu tvrtku – oko 2,9 milijardi dinara i tečajnih razlika – 4,2 milijarde dinara, saznaje Politika iz izvora bliskih vrhu kompanije. S obzirom na to da je lanjski gubitak od oko četiri milijarde dinara izračunat prije osiguranja imovine (riječ je o kapitalu kompanije koji ne donosi nikakav profit) i ispravke vrijednosti iz ranijih godina, lako se može dogoditi da taj minus NIS-a bude i veći. Neslužbeno se strahuje da bi gubitak mogao biti čak oko 35 milijardi dinara.

Završni godišnji izvještaj za prošlu godinu bit će objavljen nakon predaje Agenciji za privredne registre, istovremeno sa mišljenjem nezavisnog revizora za NIS, a najkasnije do 1. travnja ove godine. U završnom godišnjem izvještaju uz poslove rezultate bit će prikazane i korekcije, koje se rade u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima.

Politika saznaje da je najveća stavka u ovoj korekciji sudski spor NIS-a sa Stambenom zadrugom Rafinerija, koji se vodi već osam godina. Posljednji nalazi vještaka, kako se neslužbeno saznaje, pokazuju da je osnovni dug NIS-a sada s kamatom narastao na više od 600 milijuna eura, što je više nego što je Gazpromnjeft platio za 51 posto NIS-a.

Izvor Politike kaže da je dug nastao zbog neredovitih uplata NIS-a po ugovoru iz 1998. vrijednog 319,3 milijuna dinara o izgradnji 22.000 kvadrata stanova za MUP koji su tada potpisali vlada, MUP, NIS i Stambena zadruga.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close