Gubitak Grupe IPK Kandit u devet mjeseci dosegnuo 69,4 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 09. studeni 2010. u 10:25

Grupa IPK Kandit u prvih je devet mjeseci ove godine zabilježila gubitak u iznosu od 69,42 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju prošle godine poslovala s dobiti od 2 milijuna kuna, navodi se u financijskom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

U izvještajnom razdoblju grupa je ostvarila 311,42 milijuna kuna ukupnog prihoda, što je za 19,57 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Poslovni prihodi, ostvareni u iznosu od 289,55 milijuna kuna manji su za 22,30 posto nego u istom razdoblju prošle godine, dok su poslovni rashodi , ostvareni u iznosu 354,11 milijuna kuna smanjeni za 3,42 posto. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu ostvareni su u iznosu 156,44 milijuna kuna i manji su od istog razdoblja prošle godine za 36,95 posto, dok su prihodi od prodaje na inozemnom tržištu veći za 6,89 posto i iznose 133,10 milijuna kuna.

Iz IPK Kandita ističu da radi visoke cijene sirovine na svjetskom tržištu, u 2010. nije prerađivan sirovi šećer, što je uzrok manjim prihodima na domaćem tržištu i znatno lošijem rezultatu od istog razdoblja prošle godine. Također se ističe da su rezultati Grupe, koju čine IPK Kandit, Kandit Premijer, IPK Osječanka TSH i Kandit d.o.o. Celje., u prvih devet mjeseci bili pod utjecajem rezultata kampanje šećerne repe u 2009. godini.

Naime, proizvedena je manja količina šećera iz šećerne repe lošije kvalitete. Lošija kvaliteta šećerne repe posljedica je izuzetno nepovoljnih klimatskih uvjeta u kolovozu 2009, a manja količina šećerne repe posljedica je manje otkupljenih od ugovorenih sjetvenih površina (prvenstveno zbog nelikvidnosti, nemogućnosti financiranja sjetve).

Rezultati su bili i pod utjecajem nižih prodajnih cijena zbog avansne prodaje šećera, isplata razlike poticaja proizvođačima šećerne repe (razlika između očekivanog državnog poticaja i stvarno isplaćenog poticaja) i visoke cijene sirovine na svjetskom tržištu prije repne kampanje u 2010. zbog koje nije prerađivan sirovi šećer, što je rezultiralo manjim prodanim količinama u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close