Gredelj: DORH odgovoran zbog objave tajne snimke

Autor: Poslovni.hr , 02. prosinac 2011. u 09:55
Vladimir Gredelj / PXL

Odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj ocijenio je sinoć da Državno odvjetništvo RH i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić snose veliku odgovornost zbog objave djela tajnog iskaza USKOK-u bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera na YouTubeu.

“Ako Bajić odmah ne počne raditi i ne osigura efikasnu istragu u svojoj kući, a i izvan nje, onda bi bio red da podese ostavku”, izjavio je kasno sinoć Hini odvjetnik Gredelj, nakon što su mediji prenijeli dio Sanaderova tajnog iskaza koji je prije četiri dana na YouTubeu postavio korisnik pod imenom “RemetinecLIVE”. Gredelj je kazao da je Državno odvjetništvo jedna od vrhunskih institucija ključnih za fuknicuiniranje hrvatske države, naročito danas kada je borba protiv korupcije u punom jeku. Gubitak povjerenja u institucije hrvatskog pravosuđa mogu pogubno djelovati na povjerenje građana i oslabiti borbu protiv korupcije, rekao je Gredelj.

Smatra da je nezanemariva percepcija javnosti, naročito posljednjih dana, po kojoj se državne institucije zlorabe u dnevno političke svrhe, što je za njega nedopustvo. “Državno odvjetništvo i glavni državni odvjetnik snose veliku odgovornost za objavu tajnog iskaza a ta se odgovornost temelji na činjenici izostanka pravodobne, odlučne i efikasne istrage od prvih slučajeva curenja tajnih informacija”, rekao je HDZ-ov odvjetnik.

Drži da je Mladen Bajić morao istražiti sve potencijalne počinitelje kaznenog djela odavanja službne tajne, a to su po njegovim riječima, sudionici postupka protiv Sanadera, odvjetnički timovi, okrivljenici, suci, te zamjenici glavnog državnog odvjetnika i činovnici DORH-a. “Činjenica što se na prvi pogled taj posao čini složenim ne oslobađa DORH od obaveze da taj posao obavi”, rekao je Gredelj. Dodao je kako je zgrožen izjavom u medijima da DORH-u objava tajnog iskaza ne škodi. “Ako je to stav DORH-a, što ne mogu vjerovati, onda moram pitati znaju li oni koji su tu izjavu dali u javnost koji je i čiji je to interes koji bi DORH trebao štiti”, upitao je Gredelj.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close