Grčki ugostitelji prosvjeduju zbog zabrane pušenja

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2010. u 13:05

‘Vratimo pepeljare na stolove’ naziv je prosvjedne akcije koju su pokrenuli vlasnici restorana i barova u Grčkoj. Zakonu o zabrani pušenja na javnim mjestima, koji je stupio na snagu 1. rujna, usprotivile su se 152 udruge okupljene u Savez restorana i barova.

Janis Cakos, čelnik tog Saveza, tvrdi da se ugostiteljski sektor pokušava dokrajčiti ovim zakonom, nakon što je kriza već srezala broj gostiju za trećinu. “Ako je duhan tako štetan, zašto se uzgaja, izvozi i legalno prodaje”, pita Cakos.

Većina Grka krši novi zakon jer ugostitelji vjeruju da gradske vlasti neće slati inspektore s obzirom na to da se za tri tjedna održavaju regionalni izbori. Pušači koji bi inspekcija zatekla u restoranu ili kafiću sa zapaljenom cigaretom morali bi platiti od 50 do 500 eura kazne, a vlasnici restorana i barova između 500 i 10.000 eura, dok se lokal može zatvoriti.

Grčka je drugi proizvođač duhana u Europi. S više od 40 posto pušača među 11 milijuna stanovnika i godišnjom prosječnom potrošnjom od 2954 cigarete po osobi, rekorder je u Europi.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close