Grčki indeks skočio najviše u 20 godina nakon vijesti o spajanju banaka

Autor: Tomislav Hrastovčak , 29. kolovoz 2011. u 14:00

Grčke banke EFG Eurobank Ergasias i Alpha Bank sklopile su sporazum o spajanju, iz kojeg će nastati najveći grčki zajmodavac.

Razmjena dionica izvršit će se u omjeru pet novih dionica Alphe za svakih sedam dionica EFG-a, objavile su banke putem Atenske burze. Završetak procesa spajanja očekuje se sredinom prosinca. Pro-forma vrijednost imovine buduće grupacije iznosi oko 146 milijardi eura, što je svrstava u 25 najvećih banaka eurozone. Pro-forma dobit prije rezervacija za prošlu godinu iznosi pak 2,6 milijardi eura, izvijestile su banke.

Nova grupacija imat će veliku prisutnost na istočnoeuropskom tržištu, s više od 1.300 ogranaka u osam zemalja. Financijski div će također zauzeti poziciju među prva tri najveća igrača na bankarskim tržištima Bugarske, Cipra, Rumunjske i Srbije.

Najava bankarskog povezivanja oraspoložila je danas ulagače na grčkom tržištu kapitala, pa je atenski indeks ASE skočio više od 14 posto, što je njegov najveći rast u 20 godina. Trgovanje dionicama EFG-a i Alphe bilo je danas zaustavljeno do službene objave spajanja. Dionice konkurentskih grupacija National Bank of Greece i Piraeus Bank uzletjele su gotovo 30 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close