Grčka zbog ogromnih dugova prodaje otoke?

Grčka se sprema prodati ili ponuditi na dugoročni leasing neke od svojih 6.000 otoka u očajničkom pokušaju da otplati ogroman državni dug.

Kako piše britanski list Guardian, jedna od lokacija koja će biti ponuđena na prodaju predstavlja i dio otoka Mikonos, koji je glavna turistička atrakcija u Grčkoj. Vlasnik jedne trećine tog područja je grčka država, koja traži kupca spremnog da uloži kapital i izgradi luksuzni turistički kompleks. Za otok Rodos najviše su zainteresirani ruski i kineski ulagači, a među njima je, navodno, i ruski milijarder i vlasnik engleskog nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič.

Grčka je odlučila poduzeti očajničke mjere toga što je prošlog mjeseca bila primorana od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda uzeti kredit od 110 milijardi eura. Samo 227 grčkih otoka je naseljeno i odluka o prodaji donesena je i zbog nemogućnosti razvijanja osnovne infrastrukture na njima. Grčka vlada se nada da će prodajom otoka ili dugoročnim leasingom privući investicije koje će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja prihoda.

Guardian također piše da u nastojanju da dođe do sredstava za otplaćivanje duga, grčke vlasti planiraju prodati i željeznicu i vodovod, dodajući da su kineski investitori posebno zainteresirani za željeznicu. Grčka vlada je ovog mjeseca postigla i dogovor o izvozu maslinovog ulja u Kinu.

Glasnogovornik grčke vlade George Petalotis je britanskom listu poslao službeno pismo u kojem kategorički odbacuje špekulacije da grčke vlasti planiraju prodati otoke strancima. “Informacije o prodaji grčkih otoka kineskim i ruskim ulagačima su potpuno netočne”, poručio je Petalotis i dodao da će Grčka u potpunosti vratiti kredit koji je dobila od EU-a i MMF-a.

Komentari (1)
  • bragoc
    bragoc 8:59 28.6.2010.

    A zašto ste stavljali bubu u uho Jaci i Šukeru? Znate ih kakvi su; Za par mjeseci će se hvaliti kako su na tržištu postigli više cijene nego Grci!!!

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve