Grčka zbog ogromnih dugova prodaje otoke?

Autor: Marko Mršić , 26. lipanj 2010. u 13:45

Grčka se sprema prodati ili ponuditi na dugoročni leasing neke od svojih 6.000 otoka u očajničkom pokušaju da otplati ogroman državni dug.

Kako piše britanski list Guardian, jedna od lokacija koja će biti ponuđena na prodaju predstavlja i dio otoka Mikonos, koji je glavna turistička atrakcija u Grčkoj. Vlasnik jedne trećine tog područja je grčka država, koja traži kupca spremnog da uloži kapital i izgradi luksuzni turistički kompleks. Za otok Rodos najviše su zainteresirani ruski i kineski ulagači, a među njima je, navodno, i ruski milijarder i vlasnik engleskog nogometnog kluba Chelsea Roman Abramovič.

Grčka je odlučila poduzeti očajničke mjere toga što je prošlog mjeseca bila primorana od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda uzeti kredit od 110 milijardi eura. Samo 227 grčkih otoka je naseljeno i odluka o prodaji donesena je i zbog nemogućnosti razvijanja osnovne infrastrukture na njima. Grčka vlada se nada da će prodajom otoka ili dugoročnim leasingom privući investicije koje će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja prihoda.

Guardian također piše da u nastojanju da dođe do sredstava za otplaćivanje duga, grčke vlasti planiraju prodati i željeznicu i vodovod, dodajući da su kineski investitori posebno zainteresirani za željeznicu. Grčka vlada je ovog mjeseca postigla i dogovor o izvozu maslinovog ulja u Kinu.

Glasnogovornik grčke vlade George Petalotis je britanskom listu poslao službeno pismo u kojem kategorički odbacuje špekulacije da grčke vlasti planiraju prodati otoke strancima. “Informacije o prodaji grčkih otoka kineskim i ruskim ulagačima su potpuno netočne”, poručio je Petalotis i dodao da će Grčka u potpunosti vratiti kredit koji je dobila od EU-a i MMF-a.

Komentari (1)
Pogledajte sve

A zašto ste stavljali bubu u uho Jaci i Šukeru? Znate ih kakvi su; Za par mjeseci će se hvaliti kako su na tržištu postigli više cijene nego Grci!!!

New Report

Close