Grčka: Postignut dogovor o prijelaznoj vladi, izbori 19. veljače

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2011. u 09:15

Grčki političari postigli su sinoć dogovor o formiranju prijelazne vlade nacionalnog jedinstva, koju neće voditi dosadašnji premijer George Papandreou, a 19. veljače je dogovoren kao najpogodniji datum za održavanje izbora.

Rasprava o tome tko će voditi prijelaznu vladu nastavlja se danas, priopćio je ured grčkog predsjednika Karolosa Papuliasa, nakon razgovora u kojima su sudjelovali premijer Papandreou i vođa oporbe Antonis Samaras. Grčki mediji danas javljaju da je najizgledniji kandidat za novog premijera koji bi vodio prijelaznu vladu do izbora 19. veljače bivši zamjenik predsjednika Europske središnej banke Lukas Papademos. Ekonomist Papademos obnašao je dužnost zamjenika predsjednika ECB-a od 2002. do 2010., prije toga je od 1994. do 2002. bio guverner grčke Narodne banke. Od prošle godine je bio savjetnik premijera Papandreuoa.

Ministarstvo financija je sinoć, nakon sastanka ministra financija Evangelosa Venizelosa s predstavnicima oporbene “Nove demokracije” priopćilo da su se dvije strane suglasile kako bi se izbori trebali održati 19. veljače. Taj bi rok grčkoj vladi pružio dovoljno vremena da završi zamjenu obveznica kako bi smanjila zaduženost, što je dio sporazuma postignutog s čelnicima EU 26. listopada, prenio je Reuters iz izvora grčkog ministarstva financija.

Papandreou i vođa oporbe Samaras danas su nastavili razgovore o novom premijeru koji će voditi koalicijsku vladu u prijelaznom razdoblju, a imenovanje novog mandatara i vlade očekuje se do kraja ovog tjedna. EU je jučer Grčkoj dala rok od 24 sata da objasni kako će sastaviti vladu nacionalnog jedinstva kako bi se proveo sporazum o pomoći. Dogovor o formiranju vlade je postignut uoči sastanka ministara financija eurozone, danas u Bruxellesu, kako bi se pokazalo da je Grčka ozbiljna u poduzimanju koraka za izbjegavanje stečaja.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close