Grčka planira prikupiti više od 240 milijuna eura prodajom mobilnih koncesija

Autor: Poslovni.hr , 21. siječanj 2011. u 10:55

Grčka planira prikupiti više od 240 milijuna eura prodajom koncesija za mobilnu telefoniju, priopćio je jedan viši dužnosnik, upozorivši da bi to moglo narušiti krhku ravnotežu na tk-tržištu, pritisnutom strogim vladinim mjerama štednje.

Postojeće koncesije, dodijeljene divu mobilne telefonije Vodafoneu i njegovom lokalnom konkurentu Wind Hellasu, ističu u rujnu iduće godine pa predstoji njihovo produljenje. Grčka ih vlada planira ponovno dodijeliti na 15-godišnje razdoblje aukcijom koja će biti održana ove jeseni, kazao je u četvrtak na tiskovnoj konferenciji predsjednik uprave grčkog regulatora telekom tržišta (EETT) Leonidas Kanellos.

Aukcija je dio grčkog plana privatizacije koji je dogovoren u sklopu sporazuma o kriznom zajmu EU-a i MMF-a a usmjeren je na prikupljanje sedam milijardi eura radi smanjenja visoke razine duga. “Radi se o četiri frekvencijska raspona, od kojih je svaki procijenjen na između 61 i 90 milijuna eura”, kazao je Kanellos, pozivajući se na vladine procjene temeljene na međunarodnim pokazateljima.

Analitičari pak tvrde da je ta procjena previsoka, s obzirom na loše stanje na grčkom tržištu mobilne telefonije. “Sumnjam da će konačna cijena biti blizu gornje granice toga raspona”, ocjenjuje analitičar Alpha Financea Antonis Diapoulis.

Četiri milijarde eura vrijedno grčko tržište mobilne telefonije u 2010. je zabilježilo dvoznamenkasti pad, pogođeno cjenovnim ratom među operaterima i padom potražnje zbog recesije i mjera štednje.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close