Grčić o Spaladium areni: Država će pomoći u prevladavanju teškoća

Autor: Poslovni.hr , 10. rujan 2012. u 18:10

Ministar regionalnog razvitka Branko Grčić nakon današnjeg sastanka u splitskoj Gradskoj upravi, na kojem se razgovaralo o prevladavanju teškoća u vezi sa Spaladium arenom obećao je kako je država spremna pomoći prevladavanju tih poteškoća, to jest da će za izgradnju poslovnog centra ustupiti zemljište Gradu ako tzv. feasibility studija pokaže isplativost gradnje kompleksa.

“Država je spremna pomoći gradu Splitu da se nastavi projekt gradnje ako se dokaže opravdanost tog projekta“, kazao je ministar Grčić. Riječ je o zamisli gradskih vlasti da se izgradi poslovni centar Spaladium arene iz čijih bi se prihoda vraćao zajam bankama koje su financirale gradnju Spaladium arene za Svjetsko rukometno prvenstvo 2009. „Danas sam izravno zatražio da grad Split takve zamisli predstavi u feasybility studiji kako bi Vlada RH na temelju nje mogla donijeti odluku o ustupanju zemljišta gradu (12. 000 četvornih metara) na kojem bi se gradio poslovni centar. Grčić je također je izvijestio kako je danas riješeno da sredstva iz državnog proračuna koja stignu u Split budu usmjerena za vraćanje zajma bankama koje su financirale gradnju Spaladium arene.

Dogradonačelnik Jure Šundov je rekao da Sportski grad TNT, tvrtka koja upravlja Spaladium arenom do 31. prosinca 2012. trebala dovršiti drugu fazu dvorane, to jest poslovni centar ”ali budući da je do toga roka to učinjeno obustavili smo plaćanja tvrtki Sportski grad TNT jer smo strahovali da bi oni taj novac mogli potrošiti za njihove tekuće obveze i plaćanje njihovih dobavljača, a ne za vraćanje kredita bankama koje su financirale gradnju Arene“, kazao je dogradonačelnik. Nije grad Split vlasnik Spaladium arene, niti je to Vlada, rekao je Šundov ističući kako je vlasnik zapravo Sportski grad TNT.

Tvrku Sportski grad TNT utemeljio je naime konzorcij tvrtki Konstruktora, IGH i Dalekovoda koji je ugovorom o javnoprivatnom partnerstvu s gradom Splitom i Vladom gradio Spaladium arenu. Šundov je istaknuo da će biti plaćeno sve ono što mora biti plaćeno, oko 14,5 milijuna kuna duga banci, od čega će po jednu polovicu izmiriti grad i država. Šundov ne isključuje mogućnost da se problem s ugovorom o javno-privatnom partnerstvu razriješi sudskim putem, ako se ne nađe drukčije rješenje.

Opovrgnuo je medijske napise kako će Grad Split bankrotirati zbog problema sa Spaladium arenom. Opovrgnuo je i medijske napise da je grad Split „povukao“ 10 milijuna kuna od Vlade RH za najam dvorane kako bi izmirio kreditne obveze prema bankama koje su finacirale gradnju arene. Kako je rekao Split je od vlade „povukao” 2,4 milijuna kuna te da su ta sredstva sada na računu Grada.

Ravnatelj tvrtke Sportski grad TNT Ivan Ljubičić izjavio je kako će se Spaladium arena vrlo brzo otvoriti za koncerte i druga događanja. „Sad moramo sjesti s bankama i uz dobru volju svih nadam se vrlo brzom ponovnom otvaranju Arene“, dodao je.

Željko Žderić, ravnatelj GP Konstruktora, jedne od tvrtke članice konzorcija također je bio na današnjem sastanku, a odgovarajući na upit novinara zbog čega se nije nastavila gradnja poslovnog centra u sklopu Spaladium arene, istaknuo je kako je vrijeme u kojem je počela gradnja Spaladiuma bitno različito od sadašnjeg.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close