Grčić: Čeka nas puno više novca nego do sada

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2012. u 17:30

U Hrvatskoj je u prvih osam mjeseci ove godine povećana iskorištenost sredstava iz pretpristupnog EU fonda IPA na 53,2 posto, sa oko 37 posto koliko je krajem prošle godine bilo ugovorenog korištenja tih sredstava, a do kraja ove godine planira se dostići iskorištenost tih fondova od oko 60 posto od ukupne alokacije, kazao je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić na konferenciji u povodu završetka projekta tehničke pomoći IPA III c.

U sklopu tog projekta ugovoreno je da bespovratna sredstva za poslovnu infrastrukturu iz IPA fonda u ukupnom iznosu od 25,2 milijuna eura dobiju 24 projekta iz gotovo cijele Hrvatske, od kojih je većina danas i predstavljena na posebnom sajmu grant projekata održanom u Muzeju Mimara. Nositelji tih projekta i predstavnici županija, gradova, općina, institucija i tvrtki, njih oko stotinu, bili su i sudionici današnje prateće konferencije “Potpora učinkovitoj provedbi sheme dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu” koju je resorno ministarstvo organiziralo u povodu završetka tog projekta.

Projekt se odvijao u sklopu operativnog programa za regionalnu konkurentnost od siječnja 2010. do listopada 2012., a njegova najveća prednost je, kazao je Grčić, što je potaknuo ljude iz svih krajeva Hrvatske na razvoj, pa i one s najmanje razvijenih područja, jer je među 24 projekata 10 iz manje razvijenih županija. Time se ujedno dokazuje i da je strah od podjele Hrvatske na dvije statističke regije iracionalan, jer nitko neće biti zaboravljen niti oštećen, nego će se voditi briga o svima, a posebno o nerazvijenima, naglasio je.

To će biti posebno važno u idućem razdoblju, jer ono što Hrvatsku čeka iz strukturnih fondova EU-a puno su veći iznosi nego su bili do sada. Već u drugoj polovici iduće godine, kada Hrvatska uđe u EU, iz tih fondova čeka 450 milijuna eura, a iza toga preko milijardu eura godišnje, kazao je Grčić.

Napomenuo je da je zbog pripreme države i raznih projekata za apsorpciju EU fondova počeo proces zapošljavanja oko tisuću ljudi koji se na ovaj ili onaj način bave tim poslom. Najvećim problemima Grčić je označio trenutni slab administrativni kapacitet za povlačenje tih sredstava, što mora ojačati, kao i nedostatak zalihe projekata u Hrvatskoj, a što mora postojati. Blizu smo da projektima pokrijemo 2013., ali za dalje ih nema dovoljno, i ne bi bilo dobro da ne crpimo novac iz fondova, koji nam treba s obzirom da nemamo svog i na tešku dostupnost i skupoću kapitala.

Projekte moramo imati i s obzirom na iznos koji će Hrvatska iduće godine morati uplatiti u EU proračun kako se ne bi dogodilo da budemo neto uplatitelji, upozorio je Grčić pozvavši sve u državi da iniciraju, pripreme i predlože projekte. Šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren kazao je da je vrlo sretan sa projektima koje je vidio predstavljene na sajmu grantova vjerujući da će to pridonijeti razvoju regija i tvrtki, kao i zapošljavanju. Sve to vodi i ka većoj atraktivnosti regija za ulaganjima, a regionalni razvoj prioritet je EU-a, kazao je Vandoren.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close