GRAF: Ovako se kretao hrvatski BDP zadnje četiri godine

Autor: Poslovni.hr , 03. rujan 2012. u 09:10



RBA Dnevne financijske vijesti

Prema prvoj procjeni DZS-a, bruto domaći proizvod je u drugom tromjesečju ove godine zabilježio realan pad od 2,1 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine (u kojem je gospodarstvo ostvarilo rast od 0,6 posto godišnje), što je nešto manji pad od očekivanja RBA analitičara.

Tako je gospodarska aktivnost i treće tromjesečje za redom u negativnom teritoriju. Iako podaci po sastavnicama potrošnje još uvijek nisu poznati (konačni podaci najavljeni su za 20. rujna), ekonomski pokazatelji za spomenuto tromjesečje upućuju na vjerojatan negativan doprinos svih komponenti, stoji u analizi objavljenoj u današnjem izdanju publikacije RBA Dnevne financijske vijesti.

Godišnji rast nezaposlenosti (3,3 posto) te pad zaposlenosti, razmjerno visok pad trgovine na malo (5,6 posto godišnje) te stagnacija kreditiranja stanovništva utjecat će na negativan doprinos potrošnje kućanstava, smatraju analitičari. Oporavak investicija također ne očekuju s obzirom na intenziviranje negativnih kretanja industrijske proizvodnje (godišnji pad od 6,2 posto u drugom tromjesečju) u odnosu na prvo tromjesečje te nastavak pada obujma građevinskih radova na godišnjoj razini (oko 9 posto godišnje).

Zbog nepostojanja alternative štednji, analitičari ne očekuju niti pozitivan doprinos državne potrošnje. U drugom tromjesečju negativan doprinos trebao bi ostvariti i neto izvoz s obzirom da je robni izvoz pao znatno više od robnog uvoza (10,2 posto vs. 2,83 posto godišnje), što ne očekuju da će biti nadoknađeno izvozom usluga. Negativna kretanja mogla bi biti ublažena pozitivnim rezultatima turizma gdje je zabilježen godišnji rast dolazaka i noćenja, piše dalje u analizi. Očekivanja pozitivnih rezultata u trećem tromjesečju mogla bi biti umanjena nepovoljnim vremenskim prilikama (suša), koja će zasigurno utjecati na poljoprivredu, prehrambenu industriju i energetsku bilancu. Do kraja godine analitičari zasigurno ne očekuju oporavak domaće potražnje, a s obzirom na slabe pokazatelje iz Europske unije, ni inozemna potražnja se ne bi trebala oporaviti, zaključuje se u RBA analizi.

(pd)

Komentari (3)
Pogledajte sve

Iz recesije u depresiju pa onda natrag i opet ispocetka. U HR se u zadnjih 25 godina zapravo nista nije promijenilo. Nezaposlenost je uvijek bila visoka i ljudi su uvijek tesko zivjeli. Danas se kao i prije 40 godina opet javlja trend ekonomske emigracije. Obrazovani koji su konkurentni se iseljavaju iz Hrvatske, a useljava se ruralno neobrazovano stanovnistvo iz Bosne koje se, cim se naseli, prijavi za naknadu za nezaposlene i djecji doplatak, mirovinski dodatak i/ili braniteljsku mirovinu. Na taj nacin ova drzava za 10 godina vise nece postojati.

Koliki je prosjek EU?

Odličan trend prema dolja sa novom Vladom. patriotpokret

New Report

Close