Građevincima se ne piše dobro

Autor: Poslovni.hr , 14. lipanj 2012. u 12:00

Prema podacima DZS-a u ožujku je nastavljen snažan pad fizičkog obujma građevinskih radova. Tako je u odnosu na ožujak 2011. , prema izvornim indeksima, broj odrađenih sati radnika na gradilištima smanjen za 12,5%. Pri tome spomenuti pokazatelj bilježi neprekinuti niz negativnih trendova više od tri godine.

Ovaj negativan rezultat posljedica je pada na izgradnji zgrada od -12,6% godišnje odnosno na izgradnji ostalih građevina od 12,5% godišnje, stoji u analizi RBA. Unatoč razmjerno visokom padu na godišnjoj razini, na mjesečnoj razini je zabilježen relativno snažan rast od 24% što je djelomično posljedica dolaska toplijih mjeseci koji su pogodniji za obavljanje građevinskih djelatnosti. U prvom tromjesečju ove godine obujam građevinskih radova bilježi pad od 12% u odnosu na isti period lani te je spomenuti pad posljedica smanjenja gradnje i na zgradama i na ostalim građevinama (-12,3% odnosno -11,7% godišnje). Izostanak kapitalnih investicija, smanjena stambena gradnja te posljedično pad u broju izdanih odobrenja za građenje posljedično su doveli do smanjenja izgradnje, kažu RBA analitičari.

Broj izdanih odobrenja za građenje u travnju ove godine bilježi nastavak snažnog dvoznamenkastog pada peti mjesec za redom. Izdano je 700 odobrenja za građenje što predstavlja pad od 14,3% godišnje odnosno 4,8% mjesečno. Snažan pad posljedica je prvenstveno pada u broju izdanih odobrenja za gradnju zgrada od 22,8% godišnje s obzirom da u strukturi izdanih odobrenja čine 76,6%. Ostale građevine, koje u strukturi čine 23,4%, zabilježile su relativno snažan rast u broju izdanih odobrenja za građenje od 33,3% godišnje.

“Negativni trendovi na tržištu nekretnina, koji negativno pridonose fizičkim pokazateljima u građevinarstvu će se zasigurno nastaviti i u ovoj godini (potražnja za nekretninama je u padu te prodaja stagnira stoga izostaju investicije u nove projekte (osobito stambene)) dok će s druge strane pad gospodarstva i činjenica da većina projekata nema potrebnu dokumentaciju odgađati početak realizacije najavljenih investicijskih projekata (vrijeme pripreme velikih projekata procjenjuje se na oko minimalno 12 do 18 mjeseci stoga ne predviđamo njihov početak realizacije u ovoj godini dok su privatne investicije ograničene nepovoljnim očekivanjima, visokim administrativnim zaprekama te visokim troškovima financiranja)”, kažu iz RBA.

(pd)

Komentari (4)
Pogledajte sve

uvijek će se negdje nešto graditi, zato je IZVOZNA koncepcija prihvatljiva

Pa dobro što taj rba koja daje takve analize ne spusti kamate na normalnu razinu koju će automatski sljedit druge banke pa će se počet i stanovi prodavat

nije se građavini nikad pisalo dobro, tržišna ekonomija bi ionako samljela “igh sistem”, a to što im je presudila potpuna blokada privrede druga je priča.

no sve to nije spriječilo zle ljude u sivom da natovare još birokratiziranja, licencnog reketarenja, kompliciranja procedura, sve strogo kontra eu stečevina, no birokratima je sve pet pa nastavljaju kako su naučili.

New Report

Close