Grade za državu i duguju milijune kooperantima

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2012. u 13:05

Građevinska tvrtka Fenix iz Slavonskog Broda, odnosno njegov pravni prednik Fenix Giu, u posljednjih 10 godina sklopili su 93 ugovora s ministarstvima u Vladi RH ukupne vrijednosti oko 520 milijuna kuna, piše Novi list.

Istovremeno, Fenix je ostao dužan desetke milijuna kuna pojedinim kooperantima, od kojih su mnogi zbog toga bili kako kažu bili prisiljeni ugasiti svoje firme ili su došli na rub opstanka, navodi list. Prema reviziji za 2011. godinu, Fenix je imao ukupno 45.913.000 kuna obaveza prema dobavljačima, u koje spadaju i kooperanti, što je, kako stoji u revizijskom izvješću, samo djelomično podmirio.

Ministarstva kao naručitelji pritom su, sakrivajući se iza nedorečenih zakonskih odredbi, prešutno odobravala Fenixovo ponašanje i zaradu na tuđim mukama, piše Novi list. Uz sve to, dodaje, radovi na Fenixovim gradilištima često kasne, a uporabne dozvole građevine nekako dobivaju usprkos činjenici da su utvrđeni brojni nedostaci.

Inače, Fenix je na riječkom području postao poznat kao izvođač radova na OŠ Srdoči, koji su se pretvorili u trakavicu zbog čestih pomicanja rokova i brojnih manjkavosti.

(pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

da mi je znati zašto je za članak odabrana ta tvrtka feniks, kad je proces koji se opisuje faktički standard u cijeloj hrvatskoj a “perjanica” je svakako medijski zanimljivi konstruktor.

oni malobrojniji koji se tako ne ponašaju “utopljeni” su u moru grubih prekršitelja koje inspekcije, porezne uprave, državne službe u pravilu ne diraju.

džungla kao da i nema države, kao i u svemu ostalom. jedini način da se prepoznaju i odvoje dobri od loših jest da se prate reference tvrtki u pravom privatnom sektoru.

pravi privatnici (za razliku od onih koji glume privatnike a u stvari su jataci kriminalaca iz državne uprave) su prisiljeni uložiti dodatan, pojačan napor kako bi istražili tržište i došli do profesionalnih izvođača. naravno, sve to moraju raditi sami i o svom trošku koji često nije mali, opet kao da nema države.

New Report

Close