Grad Sisak odjednom “nema” novaca za otpremnine bivšim radnicima Auto prometa

Autor: Poslovni.hr , 01. kolovoz 2012. u 10:25

Grad Sisak odjednom “nema” dva milijuna kuna za isplatu na koju se obvezao ugovorom.

Bivšim radnicima Auto prometa Sisak, koji su napustili gradsku tvrtku kroz program zbrinjavanja u sklopu restrukturiranja poslovanja, kasne otpremnine.

– Je li se opet dogodilo da je novac potrošen na autobusne dijelove dok ljudi koji su na burzi rada ostaju praznih ruku, ili se već šakom i kapom troši na kampanju i sumnjivo krpanje cesta? – pita jedan od ogorčenih radnika. Naime, odlukom gradske vlasti “zbrinuto” je 40-ak zaposlenika na način da im se po godini staža isplati 6400 kuna u tri jednake rate uz kamate. Manji dio ukupnog iznosa od 2,2 milijuna kuna isplaćen je, ali za većinu u proračunu – novca nema. Podsjetimo, Grad Sisak prema sporazumu sa sindikatima i odlukom većine u Vijeću obvezao se isplatiti obećano te ta sredstva i predvidio. No, namjenski iznos rebalansom se očito izgubio. Loše vijesti, koje nastaju kao posljedica vijećničkih i gradonačelnikovih odluka, opet donose oni najmanje odgovorni – pročelnici i direktori. Dinko Pintarić nije bio dostupan za komentar.

– Postoje dvije mogućnosti. Ili će radnici tražiti isplatu putem ovrha na Grad ili će se dogovorno odgoditi plaćanje uz priznavanje kamata. Moguće je da će se neka sredstva iznaći krajem godine, kaže pročelnik Damir Borić. Da ovrhe nisu dobro rješenje potvrđuje i direktor Miljenko Vurin. Sudski bi troškovi dodatno opteretili gradsku blagajnu, a Auto prometu u krizi zaprijetio bi najcrnji scenariji – blokada i gašenje poduzeća.

– Imalo smo najbolju namjeru te poduzeli sve kako bi se isplate nastavile. Dio otpremnina isplatili smo iz svojih sredstva, a dio od Grada još uvijek čekamo. Kašnjenje za sada još uvijek nije veliko te se nadamo rješenju koje će biti povoljno za sve, ističe Vurin.

Grad Sisak smanjio je subvencije Auto prometu, koje su se kretale na razini oko deset milijuna kuna, no nisu znatno ublažile gubitke. Ove godine iz kase poreznih obveznika dobivaju oko pet milijuna kuna, a iz nje se podmiruju i sve kreditne obveze ove gradske tvrtke.

(Agencija VLM)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jeli moguce da nema novaca a imaju punu blagajnu vodeci akademski strucnjaka
koji su dobili titule “profesor” kroz crvendacicu ili mitovacku propusnicu bez zahtjevanja kompetencije.

New Report

Close