Građani ne mogu vratiti 11,2 milijarde kuna kredita: Nenaplativ svaki 11. zajam

Autor: Poslovni.hr , 17. kolovoz 2012. u 11:40

Hrvatski građani i poduzeća sve teže podmiruju ugovorene kreditne obveze. U novom je izvješću HNB-a navedeno kako je udio djelomično nadoknadivih i potpuno nenadoknadivih kredita u ukupnoj kreditnoj masi porastao na 12,74 posto krajem ožujka ove godine, piše Novi list.

Na kraju prošle godine taj je udio iznosio 12,43 posto. Ukupno je nenaplativo ili djelomično naplativo 37,6 milijardi kuna kredita plasiranih trgovačkim društvima i građanima. Prema tome, svaki peti kredit odobren poduzećima je nenaplativ, ili je u opasnosti da postane nenaplativ, dok je u toj zoni svaki 11. kredit odobren stanovništvu. To znači da od ukupno od 127,6 milijardi kuna građani ne mogu vratiti ili pak teško vraćaju oko 11,2 milijarde kuna kredita. Poduzeća ne mogu vraćati oko 26 od ukupo 125 milijardi kuna plasiranih u gospodarstvo.

Građani teško ili nikako ne vraćaju 8,24 posto kredita vezanih uz švicarski franak, a pritom je najniža nenaplativost kredita za kupnju automobila (1,80 posto) te stambenih kredita (7,54 posto), a čak 22,52 posto potrošačkih i ostalih kredita građana vezanih uz švicarac predstavljaju loše kredite.

Stambene kredite građani otplaćuju relativno redovito, no njihova su dugovanja za ostale kredite, u koje se ubrajaju i minusi po tekućim računima, gotovo dosegnula sedam milijardi kuna, pri čemu je pet milijardi kuna već trebalo biti podmireno.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close