Gospodarstvo Švedske najkonkurentnije u EU

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2008. u 16:35

Švedska je najkonkurentnije gospodarstvo Europske unije, pokazalo je najnovije izvješće Svjetskoga gospodarskog foruma (WEF) o provedbi Lisabonskih ciljeva za razdoblje od 2006. do 2008. Hrvatska, Crna Gora i Turska bliže su ispunjenju zadanih ciljeva od članica EU-a Bugarske i Poljske.

Švedska, koja je prema prošlom dvogodišnjem izvješću objavljenom 2006. bila na trećem mjestu, sada je prva na popisu najkonkurentnijih, s 5,71 bodom. Prate je Danska na drugom (ranije prvom) mjestu i s 5,64 boda te Finska na trećem (ranije drugom) mjestu, s istim brojem bodova. Na četvrtom je mjestu Nizozemska, kao i 2006., s 5,44 boda.

Nordijske su zemlje najbolje u Europi na području inovacija, što se pripisuje agresivnosti njihovih kompanija u prihvaćanju novih tehnologija te visokoj razini potrošnje na istraživanja i razvoj, kao i visokom stupnju suradnje između sveučilišta i privatnog sektora na području istraživanja. Također, te zemlje imaju globalno najveći postotak registriranih patenata po stanovniku, visoku razinu socijalne kohezije te niske stope nezaposlenosti i visok udio zaposlenih žena.

Studija je pokazala da je nekoliko zemalja koje su se Uniji priključile 2004. rangirano ispred mnogih starijih članica, a riječ je o Estoniji, Sloveniji i Češkoj, koje su zauzele 12., 15. i 16. mjesto, s 5,02, 4,58 i 4,53 boda. To pokazuje da su te zemlje već sada bliže ispunjenju ciljeva lisabonske strategije od mnogih starih članica EU-a.

Izraženiji pad u odnosu na prošlu procjenu zabilježila je Velika Britanija, koja se spustila sa 6. na 9. mjesto, s 5,12 bodova, zbog znatno snižene procjene njezinog sektora financijskih usluga. To je povezano s globalnim gospodarskim usporavanjem, sužavanjem pristupa kapitalu te zabrinutosti oko snage bankarskog sektora, koje su povezane s previranjima u financijskom sektoru, koja su Britaniju posebno teško pogodila zbog njezinog snažnog oslanjanja na sektor financijskih usluga.

Od potencijalnih budućih članica, Hrvatska, Crna Gora i Turska imaju znatno bolju izvedbu na različitim područjima i osvojile su više bodova od članica EU-a Poljske i Bugarske. Hrvatska je ponovno zauzela prvo mjesto u odvojenoj skupini zemalja izvan EU-a i onih u regiji srednje Azije, s 4,10 bodova. Usporedbe radi, Poljska prema najnovijem izvješću ima 3,76, a Bugarska 3,68 bodova. U izvješću iz 2006. Hrvatska je imala 3,93 boda.

Riječ je o četvrtom dvogodišnjem WEF-ovu izvješću o napretku zemalja članica Europske unije u provedbi dalekosežnih ciljeva lisabonske strategije gospodarskih i strukturalnih reformi. Izvješće obuhvaća izvedbu na osam područja, uključujući kreiranje informacijskog društva za sve građane, razvoj europskog područja za inovacije te istraživanje i razvoj, liberalizaciju tržišta, uspostavu umreženih industrija, kreiranje efikasnih i integriranih financijskih usluga, poboljšanje okruženja za poslovanje kompanija, intenzivnije uključivanje građana u društvo i poticanje održivog razvoja.

(HRT)

Komentirajte prvi

New Report

Close