Gospodarstvenici znaju da ih AZTN može kazniti

Autor: Poslovni.hr , 13. rujan 2011. u 13:25

Prema najnovijem istraživanju koje je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) provela u sklopu projekta IPA 2007 “CRO Compete – Jačanje politika tržišnog natjecanja i državnih potpora u RH” domaći gospodarstvenici znatno su bolje informirani o ovlastima koje je Agencija dobila stupanjem novog Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja na snagu nego što su to bili u istom istraživanju provedenom godinu prije. Naime, ove godine čak 49 posto ispitanika zna da ih prema novom Zakonu AZTN ima ovlasti direktno kazniti ako djeluju protivno pravilima tržišnog natjecanja.

Poduzetnici također više znaju o djelokrugu rada i poslovima koje obavlja AZTN-a, a istraživanje je pokazalo i kako je u godinu dana naraslo povjerenje poduzetnika u rad regulatora na hrvatskom tržištu. No, za razliku od prošle godine kada je 81 posto ispitanika iz poslovne zajednice vjerovalo da će pristup Hrvatske EU utjecati na povećanje povjerenja ispitanika u tržišno natjecanje, ove je godine taj broj pao na 78 posto. Drugo nacionalno istraživanje o informiranosti poduzetnika i drugih ciljnih skupina o zaštiti tržišnog natjecanja u Hrvatskoj provedeno je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom na uzorku od 220 poslovnih subjekata te 553 ispitanika – predstavnika lokalne uprave te studentske populacije.

Rezultati su uspoređeni s prvim istraživanjem koje je predstavljeno javnosti u srpnju 2010. U odnosu na prošlu godinu, ispitanici u poslovnom sektoru manje su skloni povećavati državne potpore trgovini, prerađivačkoj industriji i turizmu. Jedini sektor za kojeg poslovna zajednica smatra da bi trebalo znatnije povećati subvencije jesu željeznice (27 posto ove godine u odnosu na 20 posto 2010.). Većina ispitanika iz lokalne samouprave, pak, smatra da bi trebalo povećati iznose subvencija u prerađivačkoj industriji i turizmu, a smanjiti u brodogradnji te posebice trgovini (79 posto). Studenti bi smanjili potpore svim sektorima osim brodogradnji.

Oko tri četvrtine poslovnih subjekata smatra da nije opravdano da država spašava privatna poduzeća pred stečajem, što je porast od 10 postotnih poena u odnosu na prethodno istraživanje. S druge strane, 31 posto je onih koji smatraju da se u Hrvatskoj država previše miješa u gospodarstvo, za razliku od prošle godine kada ih je bilo 41 posto. Završno istraživanje pokazalo je da je u proteklih godinu dana postignut kvalitativni pomak u razini informiranosti o tržišnom natjecanju te državnim potporama, što je ujedno i poticaj za daljnje aktivnosti usmjerene na podizanje razine svijesti i znanja o efikasnom tržišnom natjecanju te državnim potporama među svim ciljnim skupinama.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close