Gospodarski oporavak SAD-a: indeks najbolji u zadnjih 11 mjeseci

Autor: Poslovni.hr , 23. ožujak 2012. u 08:40

Privatna istraživačka skupina u četvrtak je objavila da je ključno mjerilo američkih gospodarskih pokazatelja u veljači zabilježilo rast došavši na najvišu razinu u zadnjih 11 mjeseci, čime je potvrđeno stalno jačanje gospodarstva SAD-a.

Conference Board iz New Yorka je objavio da je njegov Vodeći gospodarski indeks – LEI, koji obuhvaća 10 gospodarskih pokazatelja, rastao za 0.7 posto u veljači na 95.5 (2004 = 100), nakon rasta od 0.2 posto u siječnju i 0.5 posto u prosincu. Indeks odražava “pozitivnije izglede općih gospodarske aktivnosti u prvoj polovici 2012.”, ocijenio je ekonomist Ataman Ozyildirim u priopćenju koje je objavio Conference Board.

Gospodarsko stanje u SAD-u se poboljšalo tijekom zime i moglo bi i dalje napredovati kroz ljeto, ali i nakon toga, navodi Conference Board. Podaci o sadašnjoj zaposlenosti, prihodima i prodaji su poboljšani, premda ‘prigušena’ potrošačka očekivanja te slaba industrijska proizvodnja i dalje opterećuju indeks LEI, koji odražava izglede gospodarskih kretanja u idućih tri do šest mjeseci.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close