Godišnji gubitak NIS-a 3 milijarde dinara

Autor: Poslovni.hr , 26. prosinac 2009. u 09:45

Izvršni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je da će prema preliminarnim rezultatima NIS u 2009. izgubiti tri milijarde dinara.

“To je veliko smanjenje u odnosu na 11 milijardi dinara koliko je gubitak iznosio u prva dva mjeseca ove godine”, izjavio je Kravčenko i rekao da je cilj da NIS u 2010. godini posluje s dobitkom, prenosi B92. On je također rekao da je prihod kompanije u ovoj godini iznosio 8 milijardi dinara, a da je od od ožujka do studenog čista dobit iznosila 6 milijardi.

Kravčenko je uvjeren da NIS, počevši od 2010. godine, može stalno poslovati s dobiti, jer su poslovni potezi u ovoj godini omogućili da se smanji zaduženost kod banaka, i to za 100 milijuna dolara. Veliki dio dugovanja bit će pretvoren u dugoročne kredite, a Kravčenko je dodao da će obujam poreznih davanja u ovoj godini biti povećan u odnosu na 2008. za oko 40 posto i iznosit će oko 66 milijardi dinara.

Kravčenko je također najavio da će u sljedećoj godini NIS investirati ukupno 373 milijuna dolara – iz sredstava Gazpromnjefta u preradu bit će uloženo oko 250 milijuna dolara, dok će u eksploataciju i razvoj maloprodaje iz vlastitih sredstava NIS-a biti uloženo oko 118 milijuna dolara.

On dodaje da je Upravni odbor odobrio plan transformacije kompanije u otvoreno dioničko društvo. “Računamo da će u lipnju 2010. Skupština dioničara NIS-a donijeti odluku o transformaciji, nakon čega će se dionicama Naftne industrije trgovati na Beogradskoj burzi“, kazao je Kravčenko.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close