‘Glup novac može pobijediti’

Autor: M.B. , 21. rujan 2012. u 15:00

U novom izvješću Deutshe Banke pod naslovom “Zlato: Prilagođavanje nuli”, analitičari Daniel Brebner i Xiao Fu stanje globalne ekonomije prikazali su kroz jednu dosta mračnu sliku, piše Business Insider.



EPA

Analitičari Deutshe Banke Brebner i Xiao poprilično su iskreni u vezi toga kako trenutačno stoji financijski sustav, te su upozorili da idući šok može doći potpuno neočekivano. Evo što kažu o tome kako je svijet okrenut naopačke te o rizicima koji se naziru na horizontu:

Brebner i Xiao vjeruju da bi postizanje ravnoteže u 2012. godini moglo i dalje biti izazov za investitore, s obzirom na mnoge negativne indikatore i znakove upozorenja. Krajnosti koje se pojavljuju u zapadnim gospodarstvima i pitanja koja se odnose na trenutačni rast Kine zadaju brige prisutnim investitorima kada gledaju na budućnost nakon 2012. godine. Analitičari smatraju da globalni političari na raspolaganju nemaju niti jedan realan izbor. Svijet treba rast i spreman je poduzeti izvanredne mjere kako bi ga ostvario. To stvara poremećaje gdje se stara pravila ne primjenjuju i gdje se investitori suočavaju s uznemirujućim paradoksom:

1. Oni koji su pravu vjerojatno će biti u krivu
2. Oni koji gube, često dobivaju
3. Oni koji su nesmotreni mogu biti nagrađeni.
4. “Glup” novac može pobijediti

Prvom tvrdnjom analitičari žele reći kako investitori imaju razloga za brigu, neravnoteže u globalnoj ekonomiji su ekstremne i treba ih žurno rješavati, odnosno proaktivno. No mala je šansa da će se takvo što dogoditi, jer će se neophodno buduće prilagođavanje odvijati nesvjesno, stoga će biti i neočekivano. Oni koji su u pravu vjerojatno će biti u krivu tokom znatnog vremenskog perioda. U drugoj tvrdnji krije se nešto čemu svjedočimo već zadnjih nekoliko godina: oni koji riskiraju i gube često zapravo ne gube. Gubitnici se kompenziraju u sustavu koji nije sposoban tolerirati posljedice neuspjeha. Ohrabruje se moralni hazard.

U trećoj i četvrtoj tvrdnji Brebner i Xiao ističu da oni koji posuđuju previše novca te oni koji su nemarni u upravljanju svojm osobnim financijama neće ispaštati gorke posljedice zbog takve gluposti. Financijski sustav zapravo ostaje orijentiran na to da potiče zaduživanje i preuzimanje rizika. Bolje je biti dužnik nego vjerovnik. Također, čini se da “pametni” novac treba proći kroz prilagodbu iracionalnim i emotivim karakteristikama (prema tome i slaboj predvidljivosti) trenutačnog ekonomskog okruženja. Ovo pojednostavljuje investicije u smislu da je jedino potrebno izabrati ono što je “lakše” prije nego onog što je “ispravno”.

Komentari (1)
Pogledajte sve

taj tekst je rafinirana varijanta navlačenja muppeta da ostane muppeti………ništa više……..

New Report

Close