GIU Promins traži odgodu povećanja cijene plina za industriju

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2012. u 15:00

Gospodarsko interesno udruženje za proizvodnju, preradu i promet mineralnih sirovina (GIU Promins) u otvorenom pismu Vladi i premijeru Zoranu Milanoviću ističe kako su izuzetno iznenađeni prošlotjednom vladinom odlukom o povišenju cijene plina za industriju s 2,13 kuna na 2,75 kuna po prostornom metru te traže odgodu tog povećanja.

S obzirom da je plin jedan od osnovnih energenata koje koristi gospodarstvo, a samim time utječe i na njenu konkurentnost, smatraju to povišenje cijene predrastičnim. Upozoravaju da će to pojačati nekonkurentnost, antipoduzetničku klimu i pad aktivnosti, kao i zatvaranje pojedinih tvrtki napominjući kako u proizvodnji opekarskih proizvoda plin sudjeluje u nekim ciglanama i sa više od 40 posto.

Iz tog udruženja navode podatke kako je eksploatacija gline za proizvodnju opekarskih proizvoda u 2008. bila 1,3 milijuna prostornih metara, a 2010. godini 520 tisuća prostornih metara ili gotovo tri puta manja.

U Sektoru rudarstva, a time i eksploatacije gline, zadnja godina koja je pokazala dobit sektora bila je 2008. i to u iznosu od 112 milijuna kuna, nakon toga 2009. do 2011., godišnji prosječni gubitak sektora je 162 milijuna kuna. Pad ulaganja u novu opremu od 2009. do 2011. je po stopi od 37 posto, a sektor je u razdoblju od 2008. do 2011. izgubio 41 posto radnih mjesta, navodi se u pismu Prominsa.

Također upozoravaju da se provjere argumenti kojima se obrazlaže nužnost povećanja cijena i mjere racionalizacije koje su do sada poduzeli nositelji koncesije na crpljenje, prodaju i transport plina (INA, Prirodni plin, Plinacro i dr.). Iz GIU Promisa mole Vladu i premijera da dodatno razmotrite sve posljedice donesene odluke, i da se odgodi povećanje cijene plina dok proizvodni sektor (opeka,crijep,vapno) ne dostigne pozitivne pokazatelje i određeni rast. GIU PROMINS okuplja 50-tak tvrtki čiji prihodi čine oko 70 posto ukupnih prihoda u Sektoru proizvodnje i prerade mineralnih sirovina u Hrvatskoj.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close