Gazprom poskupljuje plin

Autor: Poslovni.hr , 27. studeni 2006. u 12:15

Ruski plinski monopol Gazprom planira veliko povećanje cijena svojih isporuka prirodnog plina u 2007. bivšim sovjetskim republikama Bjelorusiji te trima baltičkim državama Estoniji, Latviji i Litvi, u ponedjeljak prenose ruski listovi pozivajući se na izvore bliske toj kompaniji.
Kako piše dnevni list Vedomosti, prema prijedlogu svog proračuna za 2007. Gazprom, koji kontrolira najveće svjetske rezerve prirodnog plina, planira učetverostručiti cijene isporuka za Bjelorusiju, bliskog saveznika Rusije. Prema internom dokumentu, Gazprom će navodno Bjelorusiji povisiti cijenu plina na 200 dolara za tisuću prostornih metara, u usporedbi sa sadašnjih svega 46 dolara. Bjeloruski je predsjednik Aleksander Lukašenko u rujnu upozorio da će u slučaju tolikog poskupljenja raskinuti sve odnose s Rusijom.
“Cijene plina za sve baltičke zemlje bit će podignute na čak 260 dolara za tisuću prostornih metara u 2007”, prenosi taj list, pozivajući se na izvor blizak Gazpromu. Glasnogovornik Gazproma Sergej Kuprijanov kazao je kako će cijena isporuka tim zemljama biti istovjetna prosječnoj europskoj cijeni.
Gazpromov plan proračuna za 2007. temelji se na prosječnoj izvoznoj cijeni od 293 dolara za tisuću prostornih metara plina, 14 posto više od prosjeka korištenog kod kalkulacije proračuna za 2006. Cijenu plina za rusko tržište Gazprom planira u 2007. povisiti za 15 posto u odnosu na ovu godinu, na 49 dolara za tisuću prostornih metara.
(afp, Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close