G20 spreman poduzeti mjere za stabilizaciju tržišta

Autor: Poslovni.hr , 08. kolovoz 2011. u 15:55

Članice skupine 20 vodećih razvijenih industrijskih i zemalja u razvoju poručile su danas da su spremne zajedno djelovati kako bi stabilizirale financijska tržišta i zaštile rast.

Zajedničko priopćenje objavila je Južna Koreja nakon oštrog pada azijskih burzi zbog odluke agencije Standard & Poor’s o sniženju kreditnog rejtinga SAD-a s ‘AAA’ na ‘AA+’. Današnji pad tržišta nadovezao se na velike rasprodaje u petak, potaknute gomilanjem problema u eurozoni s obzirom na pojačana očekivanja da će Italija i Španjolska možda trebati pomoć u servisiranju dugova.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka članica G20 potvrdili su da su spremni „u koordinaciji poduzeti sve potrebne inicijative kako bi poduprli financijsku stabilnost i poticali snažniji gospodarski rast u duhu suradnje i povjerenja“. Kazali su da će u idućih nekoliko tjedana ostati u bliskom kontaktu ”i primjereno surađivati, iskazujući spremnost na poduzimanje mjera kako bi se osigurala financijska stabilnost i likvidnost na financijskim tržištima”.

Južna Koreja predsjedala je skupinom G20 prošle godine da bi u međuvremenu predsjedateljsku dužnost preuzela Francuska. Zamjenik južnokorejskog ministra financija Choi Jong-Ku rekao je novinarima da je prerano za naznake konkretnih, koordiniranih mjera koje bi grupa mogla poduzeti. “Trenutno treba jako pomno pratiti sva zbivanja na tržištima”, pojasnio je.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

g 20 ce uciniti isto sto i kosorica sa svicarcima u RH !!!!a sve ostalo su pricice za malu dicicu ,,

New Report

Close