Fujitsu i Toshiba spajaju divizije za proizvodnju mobitela

Autor: Marko Mršić , 11. lipanj 2010. u 11:05

Japanske tehnološke kompanije Fujitsu i Toshiba u pregovorima su o spajanju svojih divizija za proizvodnju mobitela.

Kako su za Reuters izjavili izvori upoznati s pregovorima, sklapanjem tog posla nastao bi drugi najveći japanski proizvođač mobilnih telefona, a Fujitsu i Toshiba značajno bi smanjili troškove razvoja i proizvodnje. “Iako japansko tržište mobitela nije veliko, na njemu se nalazi previše proizvođača”, kazao je Mitsushige Akino, analitičar tvrtke Ichiyoshi Investment Management. “Konsolidacija tog sektora japanske industrije će se nastaviti u narednom razdoblju”, dodao je Akino.

Ako Fujitsu i Toshiba udruže svoje poslovanje s mobitelima, na japanskom tržištu ostalo bi šest velikih grupacija, dok ih je prije tri godine bilo deset. NEC Corp, Hitachi i Casio Computers prošle su godine dogovorili spajanje odjela za proizvodnju mobitela. Udruživanjem japanske tvrtke nastoje popraviti svoj položaj na domaćem tržištu kojim dominiraju Appleov iPhone, Nokia, Samsung i Research In Motion.

Prema podacima analitičke tvrtke Gartner japanski proizvođači mobitela na globalnom tržištu zauzimaju udjel od samo 3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close