Frikom najpoznatiji srpski brend u proizvodnji povrća

Autor: Rato Petković, VLM , 23. listopad 2011. u 14:00

Agrokorova tvornica smrznute hrane Frikom je najpoznatiji srpski brend u proizvodnji povrća. To je pokazala anketa agencije za istraživanje tržišta Ipsos puls. Među 20 najpoznatijih tamošnjih brendova nalaze se još dva Frikomova proizvoda: Frikom riba je na 10., a Frikom tijesta na 16. mjestu.

Frikom, najveći proizvođač smrznute hrane i sladoleda, je prva Agrokorova akvizicija u Srbiji u razvoj koje je zagrebački koncern dosad uložio više od 50 milijuna eura. Međunarodna financijska korporacija IFC i Credit Agricole odobrile su Frikomu 40 milijuna eura za povećanje proizvodnih kapaciteta. Ta ulaganja pridonijet će i povećanju ukupne poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, koja s 20 posto sudjeluje u stvaranju BDP-a.

Izvozom hrane, u kojemu Frikom ima značajni udjel, Srbija ostvaruje godišnji suficit od milijardu dolara. U prvih sedam mjeseci ostvaren je suficit od 820 milijuna dolara. Frikom je u prvih šest mjeseci ostvario prihod od 40,7 milijuna eura.

Pored Frikoma Agrokor je vlasnik tvornice Nova sloga, koja proizvodi smrznuto voće i mineralnu vodu Mivela, te tvornice ulja Dijamant, Starog mlina i trgovačkog lanca Idea, trećega po veličini na maloprodajnom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close