Francuska: S 4% glasova više Hollande vodi ispred Sarkozyja

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2012. u 15:45

Francoisu Hollandeu podršku je do podneva iskazalo 29.5% birača dok je za Nicolasa Sakozyja glasovao njih 25.5%, neslužbeni su rezultati koje je na Twitteru objavila grupa Anonymous.

Prema njihovu izvoru, ljevičar Jean Luc-Melenchon zauzima treću poziciju s podrškom od 14.5%. Za vrat mu ‘’puše’’ Marine Le Pen s 14% prikupnjenih glasova dok je centralist Francois Bayrou peti od ukupno 10 predsjedničkih kandidata s ‘’samo’’ 11% glasova.

Francuzi koji žive u Australiji i Japanu prvi su izašli na glasališta kako bi u nedjelju ujutro iskazali podršku svojim kandidatima u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora. Pretpostavlja se da će u Fracuskoj tijekom dana, na 85.000 biračkih mjesta koji će biti otvoreni do 20.00 sati, glasovati oko 44 milijuna birača.

Reuters piše da ankete provedene uoči izbora predviđaju siguran ulazak u drugi krug aktualnom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju i njegovom glavnom oponentu socijalistu Francoisu Hollandeu koji, prema ispitivanju javnog mnijenja, ima najveće šanse za pobjedu.

No neki se i ne slažu s takvim prognozama te pretpostavljaju kako bi se stvari u drugom krugu mogle zakomplicirati te da Sarkozy još uvijek može iznenaditi i osigurati drugi uzastopni predsjednički mandat.

– Kada u drugom krugu Sarkozy i Hollande ostanu sami, Sarkozy će dobiti priliku da se nametne i ostavi Hollandea u drugom planu. Osim javne televizijske debate, pružit će mu se i prilika da prikupi glasove s centra, odnosno privuče birače Francoisa Bayroua koji su podijeljeni između ljevice i desnice. Ako mu to uspije i ako istovremeno pridobije veći dio glasača desničarke Marine Le Pen, aktualni predsjednik ima veliku šansu dokazati da su prognoze predizbornih anketa bile potpuno pogrešne – pretpostavlja Reurtesov urednik za politiku Paul Taylor.

Iako se Sarkozy u posljednjih pet godina uspio nametnuti kao jedan od važnijih svjetskih lidera, u zemlji mu je popularnost pala. Dijelom jer ga birači poistovjećuju s bogatašima, dijelom jer nije uspio obuzdati rast nezaposlenosti i tekuće ekonomske probleme.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close