FOTO: U riječku luku uplovio najveći brod u njenoj povijesti

Autor: Poslovni.hr , 13. travanj 2012. u 14:50

Kontejnerski div Maersk Karlskrone, najveći brod koji je ikad uplovio u riječku luku, vezao se noćas na kontejnerskom terminalu Brajdica. Riječ je o brodu iz flote Maersk Linea dužine 318 metara i kapaciteta 7403 TEU jedinica koji plovi na redovitoj liniji između Dalekog istoka i Sjevernog Jadrana.

Po pristajanju, na terminalu je odmah počela manipulacija teretom pa će se do večeras kada brod isplovljava iskrcati i ukrcati oko tisuću kontejnera kojima je Rijeka dolazna ili odlazna točka.

Naglašavajući da su sve intenzivniji kontakti i pregovori s brodarskim kompanijama o novim linijama, što potvrđuje i uplovljavanje broda ovakvog kapaciteta, znak da se tržište oporavlja i da je izgledan rast prometa, prvi čovjek filipinskog koncesionara, tvrtke ICTSI, Antonio Passaro kazao je da je u prva tri mjeseca zabilježen promet od 33 tisuće kontejnera na terminalu, što je na razini prošlogodišnjeg, a do kraja godine na Brajdici očekuje rast od pet posto u odnosu na lanjski promet.

Od ulaska koncesionara u tvrtku Jadranska vrata produktivnost terminala bolja je za 50 posto, a uveden je i novi informacijski sustav što je rezultiralo povećanjem kvalitete usluga i operativne efikasnosti te smanjenjem troškova za kontejnerske brodove koji tiču riječku luku. Passaro je od svibnja najavio uvođenje dva kontejnerska blok-vlaka, na relacijama do Beograda i Budimpešte što je snažan iskorak u kvalitetnom i konkurentnom intermodalnom servisu za kontejnerske terete.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close