Forgač: Ne znamo otkud 650 zaposlenih viška u HŽ Infrastrukturi

Autor: Poslovni.hr , 24. travanj 2012. u 17:40

Sindikati koji djeluju u HŽ-u ne znaju otkud upravi HŽ Infrastrukture brojka od 650 zaposlenih viška, te traže objašnjenje nakon čega će izvijestiti o svojim daljnjih akcijama, rekao je danas Hini predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač.

Uprava je sindikatima predočila prijedlog novog Pravilnika o organizaciji HŽ Infrastrukture u kojem nema kriterija tko ostaje, a tko odlazi. Nismo zadovoljni i tražili smo objašnjenje, kaže Forgač. Na pitanje smatra li brojku od 650 radnika viška realnom, rekao je kako to ne može reći s obzirom da ne zna kako je Uprava do nje došla.

Kaže da su sindikati pisali premijeru Zoranu Milanoviću, ministru Siniši Hajdašu Dončiću i klubovima zastupnika u Saboru, tražeći njihovo određenje o budućnosti željeznice, ciljevima i sredstvima kojima se to želi postići. Najavio je da će do četvrtka sindikati oblikovati plan daljnjih aktivnosti koji ne isključuje prosvjede. Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić u sinoćnjem je Dnevniku HTV-a rekao kako u HŽ Infrastrukturi ima 650 zaposlenih koji će biti stavljeni na listu viška, a tvrtka će se potruditi izraditi socijalni program zbrinjavanja. Odlazak radnika koji su višak, po njegovim riječima, protezat će se kroz cijelu godinu. Ne riješi li se problem viška, tvrtka neće imati za plaće u studenom i prosincu, rekao je Peričić.

Dodao je da su i tvrtke kćeri HŽ Infrastrukture u lošem stanju – dvije su zrele za stečaj, jedna bi išla u prodaju, a dvije imaju stabilnu poziciju na tržištu. U najgorem stanju je tvrtka kćer PRO-REG, rekao je Peričić.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close