Foley: U SAD-u je društveno prihvatljivo da biznis propadne, a u Hrvatskoj…

Autor: Mateja Bratanić , 01. ožujak 2012. u 18:00

James B. Foley, američki veleposlanik u Hrvatskoj, na današnjem je predavanju “Poslovanje i ulagačka klima u Hrvatskoj” Instituta za inovacije, iznio svoje mišljenje kako Hrvatska mora biti konkurentnija te da mora pronaći model koji odgovara njezinim nacionalnim vrijednostima. Taj model, kaže on, mora biti nešto što si Hrvatska može priuštiti.

Foley je, uspoređujući američko i hrvatsko gospodarstvo, rekao da je u SAD-u moguće pokrenuti posao u roku sat vremena, pa ako i propadne kreće se dalje, objašnjavajući kako je to društveno prihvatljivo, dok se u Hrvatskoj općenito na biznismene gleda sumnjičavo.

Hrvatska poduzetnička i investitorska klima nije pogodna za investicije, neprivlačna je, te se to apsolutno mora promijeniti, savjetuje Foley. Investitori koji dolaze u Hrvatsku nailaze na mnoge probleme i prepreke, koje su većinom birokratske prirode. Foley smatra da je dio uzroka ovakvog stanja u tome što je Hrvatska rođena u konfliktu te je vrlo osjetljiva po pitanju očuvanja nacionalnog suvereniteta pa postoji kod nekih ljudi određeni strah da bi globalna ekonomija taj suverenitet mogla narušiti. Foley također misli kako u Hrvatskoj postoji nostalgija za starim centraliziranim sustavom, koji je pružao veću socijalnu sigurnost.

Današnji izazov je nositi se s proizvodno jeftinijim zemljama, kao što su azijske zemlje. Foley rješenje vidi u povećavanju investicija u ključna područja te postizanju veće razine učinkovitosti, produktivnosti i radne fleksibilnosti. Radna fleksinilnost bi trebala omogućiti lakše zapošljavanje i, po potrebi, otpuštanje radnika – ali samo u svrhu stvaranja novih radnih mjesta. Upravo su stvaranje radnih mjesta i porast investicija ključna pitanja hrvatskog gospodarstva, naglašava Foley.

Smatra da je bivša Vlada prepoznala postojeće probleme, a optimističan je glede nove Vlade i njezinog truda da poduzme određene reforme. Hrvatska posjeduje mnoge atribute kojima može ostvariti konkurentnost, napominje Foley, dodajući i da je Hrvatska vrlo uspješna ako se gleda na ono što je uspjela postići od osamostaljenja. Iz razgovora s američkim investitorima Foley je zaključio da im je Hrvatska atraktivna za investicije, ali su promjene neophodne kako bi se one i ostvarile. Američki invetitori su, među ostalim, razočarani time što moraju dugo čekati na bitne odgovore, što je posljedica prevelikog broja razina na kojima se odluke donose, nastavlja Foley.

Prije svega Hrvatska mora imati želju za promjenom, koja će poboljšati poduzetničku klimu. Ukoliko se ništa ne promijeni, sav kapital će otići na druga tržišta, što se već i sada događa, upozorava američki veleposlanik.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Istina je što Foley kaže. Totalna antipoduzetnička klima, čak nas i Srbija prestiže po privlačenju FDI. [bye]

Ma kako da ne. Trebamo pustiti još američkih tvrtki poput CMC-a, vlasnika sisačke željezare. Svaka čast Čačiću što je dotične odj…o i dogovorio struju za ostatak tvrtki u Sisku. Treba još pooštriti zakone posebno za tvrtke koje dolaze iz takvog okruženja i okrenuti se njemačkim i austrijskim tvrtkama. Njemačka toliko vapi za zaposlenima. Hajde stručnjaci iz Vlade ponudite radnike i programe da to radimo u RH. [bye]

Nije istina da je u našoj zemlji vlada antipoduzetnička klima, niti je istina da smo neprijateljski raspoloženi prema stranim ulagačima. U zadnja dva desetljeća u ovoj zemlji je propalo desetak tisuća biznissa tako da niti ta tvrdnja ne stoji. Činjenica je da ozbiljnih i stvarno zainteresiranih stranih investitora koji su pokazali interes za ulaganja u nove tehnologije, proizvodnju, u industriju, u IT proizvodnju i tehnologiju nije do sada ni bilo. Problem ove zemlje je “šuma” propisa, koje bi trebalo dobro “pročešljati” a onda takve primjenjivati na sve jednako bez iznimke. Problem je i umreženost koja bi “birokraciju” svela na razumnu mjeru i smanjila visinu raznoraznih “pristojbi” na prihvatljive iznose. Još nešto u RH je normalno i očekivano da svaki ne samo radnik već i građanin ima zdravstvenu zaštitu, u Americi nije takav slučaj, pa nitko ovdje ne tvrdi da se u Americi ne brinu o zdravlju vlastitih građana.

U jednoj krupnoj stvari Foley nema pravo (ČAK I NE RAČUNAJUĆI FANNIE MAE I FREDDIE MAC I AIG): sjetitie se da je GM i dan-dans 31% u vlasništvu SAD (države). Dok Fiat nije postigao većinu u Chrysleru, većinski vlasnik bio je fond za mirovine i zdravstvenu zaštitu UAW (američki sindikat automobilskih radnika).

A Hrvtska hoće pošto-poto “privatizirati” svoja brodogradilišta i time sve upropastiti radi lažnih principa koji se u Hrvatskj ionako slabo razumiju.

Hrvatsi će privatizacijom brodogradilišta dokazati da su veći kapitalisti i od samih Amerikanaca .

New Report

Close