Foley na odlasku: Investitorima sam dužan reći istinu o vašoj birokraciji

Američki veleposlanik James Foley, kojem istječe mandat u Hrvatskoj, oprostio se u četvtak u Zagrebu od sadašnjih i bivših hrvatskih dužnosnika ocijenivši uspjehe u borbi protiv korupcije i jačanje vladavine prava najvećim postignućima Hrvatske tijekom njegove trogodišnje službe u Zagrebu.

Portal Danas.hr donosi kako je američki veleposlanik na odlasku istaknuo kako američki investitori nailaze na brojne probleme prilikom investiranja u Hrvatskoj te da je izrazio žaljenje i zabrinutost zbog toga poručujući kako Hrvatska mora postati kompetitivna ako želi uspjeti.

“Ne bih preporučio američkim investitorima da ne dolaze u Hrvatsku jer kao veleposlanik pokušavam pomoći Hrvatskoj i mislim da Hrvatska ima velikog potencijala za investicije. Ali sam također dužan reći istinu američkim investitorima kada govorimo o ulaganjima u Hrvatskoj, a to je da mogu očekivati kašnjenja, birokratske i ostale probleme”, kazao je u razgovoru s domaćim novinarima američki veleposlanik James Foley.

“Poslovna i investicijska klima je i produkt povijesti, i to je nešto što je teško mijenjati i za to treba treba vremena”, iskazao je Foley razumijevanje prema hrvatskim ekonomskim problemima, no istaknuo je kako bi ekonomija u Hrvatskoj mogla procvjetati, piše portal. “Imate talentirane ljude, dobro obrazovane, strateški položaj zemlje, prirodne ljepote i resurse, sve na čemu bi vam druge zemlje pozavidjele”, kazao je domećući kako valja stremiti ka promjeni ako ne želimo biti Sjeverna Koreja.

“Promjena će doći. Nova Hrvatska vlada shvaća to i spremna je napraviti promjene”, rekao je Foley ispričavši nakon toga kako se susreo s nekim mladim poduzetnicima u Hrvatskoj koji su mu kazali kako se ovdje riječ “privatnik” percipira kao pogrdna riječ. Hrvatska to, kaže Foley, mora prevazići.

(pd)

Komentari (2)
 • lastan
  lastan 10:54 14.7.2012.

  “…..kazao je domećući kako valja stremiti ka promjeni ako ne želimo biti Sjeverna Koreja. ”
  Nažalost promjena se je već dogodila prije sedam mjeseci i postali smo Sjeverna Koreja. Sad nam samo preostaje "crveniti se još četiri godine.

 • Volksbank
  Volksbank 8:15 14.7.2012.

  joj daj foley ne trkeljaj…..pa nova vlada je dodatno ubila gospodarstvo i poduzetništvo…….a ovi prije njih su samo brinuli koliko će novaca iz privatnog sektora preko javnog prebaciti na svoje osobne račune……ali vidim da ih čačić već sad nadmašuje…..

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve