Foley: Hrvatski prijelaz na slobodno tržište još nije dovršen

Hrvatski prijelaz na slobodno tržište, iako je dobrim dijelom uspješno proveden, nije dovršen jer država još uvijek ima golemu ulogu u gospodarstvu, ocijenio je veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James Foley u komentaru za današnji Vjesnik.

Veleposlanik Foley u svom komentaru podsjeća da je prije 20 godina i neovisnosti Hrvatske privreda bila pod državnim nadzorom i da se “hrvatski prijelaz na tržišno gospodarstvo odvijao u neubičajeno teškim uvjetima, u ratnim okolnostima dok se zemlja borila za goli opstanak”. Pored toga, navodi Foley, “postupak privatizacije bio je manjkav i kontroverzan a u koristima od reformi nisu svi jednako sudjelovali” te zaključuje sa “stoga, iako je dobrim dijelom uspješno proveden, hrvatski prijelaz na slobodno tržište nije dovršen”.

“Država i dalje ima golemu ulogu u gospodarstvu, na nju otpada više od 50 posto BDP-a i tako u svrhu pokrivanja deficita usisava kapital koji bi mogao biti upotrijebljen za produktivna ulaganja”, primjećuje američki veleposlanik. Hrvatska država subvencionira brojne privredne grane, ili u njima ima vlasnički udjel, te osigurava “pozamašan mirovinski sustav”, piše Foley, dok su istodobno privatni ulagači, “koji bi gospodarstvu mogli ubrizgati kisik potreban za disanje, suočeni s birokratskim zaprekama, a ponekad i s negostoljubivošću na lokalnim razinama”. “Naročito strani ulagači koji, suočeni s parafiskalnim nametima, skrivenim porezima i nefleksibilnim tržištem rada, jednostavno odluče svoj kapital odnijeti u druge, gostoljubivije zemlje”, upozorava Foley.

Američki veleposlanik u svom komentaru izražava, međutim, uvjerenje da će Hrvatska usvojiti potrebne reforme i potpuno prijeći na tržišno gospodarstvo te da će članstvo u Europskoj uniji ubrzati te promjene. Foley ocjenjuje kako je Hrvatskoj najpotrebnije puno korištenje njenih ljudskih potencijala te ističe da Hrvatska prosperitet može ostvariti ako njena poslovna zajednica i privatni sektor “odigraju svoju pravu ulogu motora razvoja i generatora nacionalnog bogatstva”.

Najvažniji čimbenik u osobnom uspjehu i u uspjehu zemlje “nije nešto o čemu može odlučiti država ili propisati vlada ili politička stranka. To je razvoj poduzetničkog duha. Takav duh u Hrvatskoj već postoji”, ističe veleposlanik Foley i postavlja pitanje postoji li ijedan razlog da se u Hrvatskoj ne ostvare poslovni uspjesi poput onog pokretača društvene mreže Facebook Marka Zuckerberga ili da Hrvatska ne učini što i Indija koja je milijune ljudi zaposlila koristeći se internetskom i telefonskom povezanošću i obrazovanom radnom snagom, da bi izgradila vrlo uspješnu industriju informatičkih usluga.

(Hina/pd)

Komentari (2)
 • galico
  galico 10:38 11.7.2011.

  I još nešto
  Ministarstvo domovinske sigurnosti
  Patriot Act

  Da nema engleskih riječi (Patriot Act) mislio bih da je navedena institucija i navedeni zakon izglasan u Sjevernoj Koreji

 • galico
  galico 10:35 11.7.2011.

  Samo da nam Vi ne budete uzor sa vašim bailloutima,stimulusima..
  Od Reagana pa nadalje kada se novčano izrazi državni intervencionizam koji ste implementirali u praksi ispadate veće komunjare od cijelog bivšeg istočnog bloka kao i od Kine i Sjeverne Koreje..i to sve skupa
  A kada se još nadoda koliko trošite na vojsku većih komunjara svijet nije vidio..
  Ne znam tko vas pušta u medijski prostor…no skužili su vas ljui u vašim državama…tamo ćete imati problema

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!