Foley: Hrvatska je prihvatila načelo otvorene vlade

Autor: Poslovni.hr , 17. travanj 2012. u 18:00
James Foley / PXL

Povodom godišnje konferencije Partnerstva za otvorenu vladu (OGP), inicijative koju su prošle godine pokrenuli SAD i Brazil, američki veleposlanik u Zagrebu James Foley u utorak je, povodom hrvatskog sudjelovanja, organizirao zajedničko praćenje konferencije u Braziliji, istaknuvši da je Americi iznimno drago što je RH “prigrlila” načelo otvorene vlade i obvezala se pretočiti ga u djelo.

OGP je globalna inicijativa da se unaprijedi transparentnost rada vlada, ojača uloga građana u donošenju odluka i pojača borba protiv korupcije. “Ovo je jedinstvena konferencija na kojoj su okupljeni predstavnici vlada, civilnog društva i poslovnog sektora na jednakoj osnovi. Sve više raste svijest i potreba građana za transparentnijom, odgovornijom vladom i većim sudjelovanjem građana u donošenju odluka…. SAD-u je drago što je Hrvatska prigrlila načelo otvorene vlade i obvezala se provesti ga u akcijskom planu koji je nedavno usvojio Hrvatski sabor”, rekao je veleposlanik Foley u uvodnom govoru u knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović u središtu Zagreba.

Posebno je istaknuo da su “transparentnost u radu vlada i informacije neprijatelji korupcije”. “Korupcija se rađa u tajnosti”, poručio je Foley. U Hrvatskom akcijskim planu, kako je rečeno, izdvojena su četiri prioritetna područja: fiskalna transparentnost, tj. praćenje trošenja javnog novca, pristup građana informacijama u posjedu tijela javne vlasti, uključenje građana u donošenje odluka na lokalnoj razini i šire te usvajanje novih komunikacijskih tehnologija kako bi vlada radila učinkovitije i otvorenije.

Hrvatsku na summitu u Brazilu predstavljaju Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, Marko Rakar kao predstavnik civilnog društva i Katarina Ott iz Instituta za javne financije. OGP trenutno okuplja oko 50-ak zemalja. Na konferenciji u Brazilu govorit će se o dosad ostvarenom napretku te poželjeti službena dobrodošlica novim zemljama koje su se pridružile partnerstvu.

(Hina/pd)

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako je mlijeko već teklo po ulicima (med baš i ne) ne znam što bi sada moglo se dogoditi da se pokaže kako nam je sve bolje.

New Report

Close