Fitch razveselio, Linić se već priprema za novo zaduženje uz 7 posto kamate

Prvi pravi efekt zadržavanja rejtinga od strane agencije Fitch mogao bi se vidjeti već u travnju, kad Ministarstvo financija priprema plasman novog izdanja državnih obveznica, piše Večernji list.

Procjena je da će se Hrvatska lakše zadužiti u SAD-u za 1,5 milijardi dolara nego u Europi, koja je još opterećena grčkim dugovima i problemima u ostalim prezaduženim članicama. Dodatnu je pomutnju stvorila odluka Međunarodne udruge za swapove i finanijske derivate (ISDA) da ne isplati policu osiguranja za grčke državne obveznice na kojima su ulagači izgubili 75 posto. Takva odluka automatski smanjuje pristup tržištu državama kod kojih postoji i najmanja naznaka da neće vratiti svoje dugove jer su te police trebale služiti kao osiguranje naplate.

Vjeruje se da će se Hrvatska zadužiti u SAD-u za 7 posto kamata, i to ne na rok dulji od pet godina. Koliko su se okolnosti promijenile na lošije, vidi se po tome što je Hrvatska prije godinu dana došla do novca uz 6,6 posto prinosa - i to na rok od deset godina. Zadržavanje rejtinga poboljšat će, piše list, pregovaračku poziciju Vlade, a moguće i smanjiti cijenu duga, koji je skočio pod teretom opće krize.

Podsjetimo, kreditna agencija Fitch potvrdila je važeći rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u inozemnoj valuti ‘BBB-’ i za zaduživanje u domaćoj valuti ‘BBB’, uz negativnu prognozu.

(pd)

Komentari (5)
 • autolik
  autolik 13:14 6.3.2012.

  samo da se ne ponovi najčešći scenarij prilikom dizanja kredita, a to je trpanje u vlastite džepove kod realizacije kredita, a kasnije kod raspodjele. , a naposlijetku se cjelukupni troškovi raznoraznih provizija prebace na građane. krediti su nam neophodni. isto kao u domaćinstvu kod kupovine skupljih stvari.

 • Pero7
  Pero7 12:02 6.3.2012.

  Novi uspjesi naše Vlade !

  Linić opet zadužuje bez pokriča našu djecu , unuke i praunuke

  samo za kamate će svake godine trebati plaćati 800.000,00 kn !

 • Pero7
  Pero7 11:46 6.3.2012.


  Svake godine ovi naši političari samo za kamate daju našim Kolonizatorima čak 3.000.000.000,00 EURA !

  Siguran sam da će kad-tad , kad proradi DORH i naše pravosuđe odgovarati za kriminal zaduživanja naše djece , unuka i praunuka .

  Pod hitno treba donijeti Zakon : “…da se odreže ruka svakom političaru koji digne kredit u ime budućih pokoljenja”

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!