Financijski kolaps hrvatskog pravosuđa: Novac potrošen, tužiteljima i sucima prijeti rezanje plaća

Autor: Poslovni.hr , 30. kolovoz 2012. u 10:05

Hrvatsko se prvaosuđe našlo u financijskom kolapsu. Sudovi upozoravaju na dramatičnu situaciju, a zbog nedostatka financijskih sredstava prijeti paraliza suđenja u velikim predmetima, piše Večernji list.

Raspoloženje među sucima je vrlo loše pa je realno očekivati da se zbog ušteda na dodacima nagodinu nitko neće javiti za uskočke suce. Županijski sud u Zagrebu uopće više nema novca za vještačenja, a dodaci uskočkim sucima smanjit će se na 500 kuna mjesečno. U Ministarstvu pravosuđa odgovaraju kako novca naprosto nema, a ako pravosudna tijela ne uspiju uštedjeti na drugim stavkama, moglo bi doći do rezanja plaća sudaca i tužitelja, ali i smanjena broja zaposlenih.

Za ovu je godinu za pravosuđe planirano 1,6 milijardi kuna. Taj je iznos trebao pokriti plaće i doprinose (uključujući dežurstva i prekovremeni rad) u Ministarstvu pravosuđa, na sudovima, državnim odvjetništvima i zatvorima. U odnosu na proračun iz 2011. godine, riječ je o smanjenju za 120 milijuna kuna.

“Ministarstvo je u startu imalo stav da se ne diraju plaće u pravosuđu, tražili smo da se preispitaju druge stavke na kojima se moglo uštedjeti”, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić napominjući kako je odmah po izglasavanju proračuna bilo jasno da treba štedjeti, a svako tijelo trebalo je odrediti mjere za uštedu.

Članak u cijelosti možete pročitati ovdje.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dobro zapažanje ZeljkoH. Sada su sve snage usmjerene na promidžbenu akciju KVAKA 63 što je zapravo oživljavanje Komisija za porijeklo imovine iz doba crvenog YU režima. Šta će im pravosuđe?

Bravo, od svih onih Agencija i inih državnih tijela bez svrhe i razloga ćiji je OSNOVNI cilj TROŠENJE DRŽAVNOG NOVCA U PRIVATNE SVRHE baš se PRAVOSUĐE našlo kao najveći teret ovoj državi.
Ako se prisjetimo da je upravo SDP ukinuo JMBG pa zatim i Financijsku policiju, očigledno su tu neki drugi razlozi da se PRAVNA DRŽAVA sasijeće u korjenima.

New Report

Close