Fina: Iznenađeni smo Mihanovićevom izjavom

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2010. u 16:10

Financijska agencija (Fina) danas je reagirala na medijske napise o poslovnoj suradnji između Fine i njemačkog osiguravajućeg koncerna Talanx AG i izjavu Damira Mihanovića, bivšeg člana Uprave Croatia osiguranja, emitiranu u jučerašnjem Dnevniku HRT-a.

Financijska agencija se 2006. godine, sukladno strategiji razvoja svojega poslovanja, odlučila na iskorak u novi segment tada rastućeg tržišta osiguranja, a analizom potencijalnih partnera, stupila je u kontakt i s njemačkim osiguravajućim koncernom Talanx, stoji u pojašnjenju Fine.

Uprava Fine je 10. srpnja 2006. godine donijela odluku o prihvaćanju prijedloga suradnje njemačkog osiguravatelja Talanx te predložila Nadzornom odboru da ovlasti Upravu za poduzimanje svih radnji za ostvarivanje suradnje sa spomenutim koncernom. Nadzorni odbor je 27. srpnja. 2006. prihvatio prijedlog suradnje te ovlastio Upravu da nastavi s aktivnostima vezanima uz suradnju.

Kako se dalje navodi, Uprava Fine je 22. studenog 2006. podnijela izvješće Nadzornom odboru u vezi suradnje sa spomenutim koncernom, a 7. prosinca 2006. Nadzorni je odbor prihvatio izvješće Uprave. Dolaskom nove Uprave Fine, u veljači 2008., na sastanku s predsjednikom Nadzornog odbora, dogovoreno je da se daljnji model suradnje ne razvija dok se u koncept suradnje ne uključe Croatia osiguranje i Hrvatska pošta.

Iz Finacijske agencije navode kako su iznenađeni izjavom tadašnjeg člana Uprave Croatia osiguranja Damira Mihanovića o konkuriranju Fine Croatia osiguranju na poslovima osiguranja, s obzirom da je on osobno inicirao sastanak s članovima Uprave Fine u travnju 2008. godine. Tada je naglasio da se prema zahtjevu predsjednika Nadzornih odbora Fine i Croatia osiguranja Ivana Šukera na području prodaje osiguranja, inicira suradnja između Fine, Hrvatske pošte i Croatia osiguranja, stoji u propćenju.

Fina je u ožujku 2009. godine dobila odobrenje Hanfe za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju te je počela obavljati te poslove. Intenzivnija suradnja između Fine i Croatia osiguranja započela je 28. listopada 2009., projektom distribucije osiguravateljnih proizvoda i usluga Croatia osiguranja u poslovnoj mreži Fine, zaključuje se u priopćenju.

Mihanović je jučer za HRT kazao da je ministar financija Šuker preko Fine, gdje je također predsjednik Nadzornog odbora, u Hrvatsku želio dovesti njemačkog osiguravateljskog diva Talanx i time izravno ugroziti tržišni udio Croatia osiguranja.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close