Ferguson: Bolje je ostati izvan zone eura

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2011. u 12:55

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu Sveučilište Harvard obilježilo je sinoć petu obljetnicu Lukšićevih stipendija za Hrvatsku, na kojoj je svoje izlaganje održao ugledni profesor Niall Ferguson.

Sa 100 diplomanata specijaliziranih programa iz poslovnog upravljanja te magisterija iz područja javne politike i upravljanja, Stipendije Lukšić jedan su od najbrže rastućih i najuspješnijih stipendijskih programa na Harvard Kennedy School of Government. Proslava je bila popraćena izlaganjem Nialla Fergusona, cijenjenog profesora povijesti i poslovnog upravljanja na Sveučilištu Harvard, kojega je časopis Time proglasio “jednim od stotinu najutjecajnijih ljudi na svijetu”. Tijekom svog predavanja, Ferguson je govorio o promjeni balansa globalnih ekonomskih sila i načinu na koji danas “istok pobjeđuje zapad”, što je ujedno bio i naslov njegova predavanja.

“Je li moguće da zapad, nakon više od pola tisućljeća dominacije, gubi utrku protiv istoka? Oni koji ne žele povjerovati čvrstim činjenicama i vrlo jasnim pokazateljima o rastu dalekoistočnih zemalja ne mogu se zapravo pomiriti s time da se ovaj pad zapada događa upravo u njihovo doba. Na kraju smo pola tisućljeća zapadne dominacije. Financijske krize na zapadu oduvijek su bile njegov kroničan problem. Zbog njih dolazi do političkih nestabilnosti, a najvažnije odluke na svijetu u sljedećih 10 do 20 godina donosit će se u Aziji – ne drugdje. Vrijeme u kojem smo mogli pretpostavljati da će zapad nastaviti dominirati sada je, jednostavno, završeno i nalazi se iza nas”, rekao je tijekom svojega predavanja Niall Ferguson.

“Kriza kroz koju upravo prolazimo može se nazvati tek laganom depresijom, jer zapravo nema niti približno sve one elemente velike depresije iz 1929. – takvu smo krizu ipak uspjeli izbjeći”, komentirao je među ostalim Ferguson. “No, bez odgovarajuće financijske discipline zemalja, bez uravnoteživanja omjera dugovanja država i njihovih prihoda, ne možemo kritizirati Grčku, Portugal, Irsku i Španjolsku kada istovremeno Sjedinjene Američke Države imaju omjer vanjskog duga i prihoda veći od onog grčkog”, kazao je.

“Cijene svih nužnih stvari u životu otišle su posljednjih godina prema gore – od hrane, preko energije, pa do industrijskih sirovina. A tamo gdje imate visoke cijene stvari koje su nužne za život, veliku nezaposlenost mladih i vrlo laku mogućnost komunikacije među ljudima, to su mjesta na kojima nastaju revolucije. To smo vidjeli ove godine u ‘arapskom proljeću’, ali ne bih rekao da je to bila samo arapska stvar jer protesta ima sve više i na zapadu”, kaže Niall Ferguson.

“Ima li smisla za Hrvatsku da uđe u EU u ovom trenutku kada se budućnost te zajednice možda čini upitnom”, upitao se Ferguson pred kraj svojeg predavanja. “Podaci o gospodarskom razvoju zemalja koje su članice Europske unije pokazuju da je ulazak u EU dobra odluka, ali istovremeno govore i da ulazak u monetarnu uniju i uvođenje eura to nisu bili. Nemojte žuriti na ovu zabavu i budite oprezni. Bolje je ostati izvan zone eura, kaže dosadašnja praksa”, preporučuje Ferguson.

Predsjednik Republike Ivo Josipović bio je sinoć poseban gost Sveučilišta Harvard. Proslavu su također svojom nazočnošću uveličali ministar znanosti, obrazovanja i športa, Radovan Fuchs, te ministar obrane Davor Božinović, koji je također stipendist Zaklade Lukšić. Proslavi su prisustvovali i mnogi drugi čelnici iz hrvatskog javnog sektora te hrvatske akademske i poslovne zajednice, kao i bivši studenti Sveučilišta Harvard te članovi diplomatskog zbora.

O stipendijama Zaklade Lukšić za Hrvatsku

Stipendije Lukšić namijenjene su kvalificiranim kandidatima iz Hrvatske kako bi im se omogućio studij na John F. Kennedy School of Government i jednom od najelitnijih američkih sveučilišta, Harvardu. Stipendijski program Zaklade pokrenuli su 2006. godine Andrónico, Guillermo, Paola, Gabriela, i Jean-Paul Lukšić u spomen na život i djelo svog oca, Andrónica Lukšića, čileanskog poduzetnika hrvatskog porijekla.

(pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close